Πολίνα Ελλις: Το κόσμημα είναι ένα προσωπικό έργο τέχνης που ενδυναμώνει την γυναικεία παρουσία

Από την κλασική αρχαιολογία, την ιστορία τέχνης και τη ζωγραφική, στο σχεδιασμό κοσμημάτων και στη δημιουργία της μέλισσας.
...
Polina Ellis
...

«Στην ιστορία κάθε επιτυχίας θα βρεις κάποιον που πήρε μια θαραλέα απόφαση». Τη φράση αυτή συνήθιζε να λέει ο Αυστριακός Πίτερ Ντράκερ, ο οποίος υπήρξε βραβευμένος σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας. Μια θαραλέα απόφαση φαίνεται πως πήρε και η Πολίνα ’Ελλις όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το κόσμημα, αφήνοντας στην άκρη - όχι εγκαταλείποντας - τα πτυχία της κλασικής αρχαιολογίας, της ιστορίας τέχνης και της ζωγραφικής… ή μήπως όλες αυτές οι σπουδές συνδέονται με την τέχνη του κοσμήματος που η ίδια εκπροσωπεί;

Αφορμή για τη συνάντηση μας στάθηκε το γούρι που δημιούργησε για το έτος 2024. Μια μέλισσα που συμβολίζει τη ζωή, την υγεία, την αλληλεγγύη και την ενότητα. Ένα σύμβολο που την εκφράζει απόλυτα μια και η ίδια ως φυσιολάτρης είχε ανάγκη να στείλει μέσω της δουλειάς της ένα μήνυμα: Επιστροφή στις ρίζες μας…

μέλισσα
Polina Ellis
μέλισσα

- Έχετε σπουδάσει κλασική αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με διαδακτορική διατριβή σε θέμα που αφορά ευρήματα από το Ιδαίο Άντρον της Κρήτης. Επιπλέον για χρόνια παρακολουθούσατε μαθήματα ζωγραφικής είτε δια αλληλογραφίας στη σχολή Ζυρίχης είτε κοντά σε μεγάλους ζωγράφους. Μετά από αυτές τις σπουδές, τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την τέχνη του κοσμήματος;

Υπάρχει μια σύνδεση όλων όσων αναφέρατε. Από μικρή είχα πάθος με την ζωγραφική καθώς κ με τις ανασκαφικές κυρίως εμπειρίες μου δίπλα στους γνωστους αρχαιολόγους θείους μου, Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη. Από παιδί ήμουν κοντά τους κ σχεδίαζα ασταμάτητα ευρήματα στις ανασκαφές τους στην Κρήτη, στα Κύθηρα κ. α. Έτσι λάτρεψα τον μινωικό πολιτισμό παρότι μετέπειτα σπούδασα κλασσική και ρωμαϊκή αρχαιολογία εσωτερική. Από την ηλικία των έντεκα ετών οι καλοκαιρινές μου ημέρες ήταν αφιερωμένες στους «μινωίτες».

- Ποια ήταν τα συναισθήματα σας όταν σε αυτή την τρυφερή ηλικία σας επιτρεπόταν η είσοδος σε χώρους «απαγορευμένους» για τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων;

Αισθανόμουν ενθουσιασμό και ευχαρίστηση. Οι θείοι μου έβαζαν πολύ αυστηρά όρια, αλλά με εμπιστεύονταν και ούσα μέρος της αρχαιολογικής τους ομάδας ένιωθα δέος κ μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα με ενδυνάμωνε και μου έδινε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Μέσα από την ανασκαφή ανακαλύπταμε συγκλονιστικά ευρήματα, ανάμεσα σε αυτά κοσμήματα πάνω σε σκελετούς σε ταφές: Ένα χρυσό στεφάνι μιας πριγκίπισσας, ένα μενταγιόν: Έβλεπα ότι οι άνθρωποι στην τελευταία τους κατοικία επέλεγαν να έχουν μαζί τα αγαπημένα τους προσωπικά αντικείμενα κι αυτά συνήθως ήταν κοσμήματα. Υποσυνείδητα αγάπησα και την τέχνη του κοσμήματος.

Tethrippon rings
Polina Ellis
Tethrippon rings

- Πότε συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων;

Ήταν θέμα συγκυρίας. Πάντα μιλούσα με εργαστήρια και τεχνίτες και αγόραζα βιβλία για να μαθω την τέχνη του κοσμήματοσχπου πλέον είχα λατρέψει. Κάποια στιγμη Γνώρισαέναν τεχνίτη Και θέλησα να δημιουργήσω μαζί του κάτι δικό μου. Εκείνος μου πρότεινε συνεργασία και κάπως έτσι ξεκίνησα.

- Τι σημαίνει το κόσμημα για εσάς;

Τα κοσμήματα αγγίζουν το σώμα μας και θεωρώ ότι το σωστά επιλεγμένο κόσμημα αποτελεί μια προέκταση της προσωπικότητας μας, μια δήλωση της ταυτότητας μας, ένα προσωπικό έργο τέχνης που ενδυναμώνει την παρουσία μας.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε το σχεδιαστικό σας στυλ;

Δυναμικό. Ο σχεδιασμός μου χαρακτηρίζεται από την απλότητα και την καθαρότητα των γραμμών. Τα σχέδια μου είναι επηρεασμένα από την αρχαία Ελλάδα και κυρίως από τον Μινωικό πολιτισμό. Ψυχικά είμαι πολύ δεμένη με την Κρήτη, αισθάνομαι το νησί πατρίδα μου. Οι σειρές μου με τις ονομασίες Minotavros, Enosis, Tethrippon είναι αντιπροσωπευτικές της δουλειάς μου.

Enosis bracelet
Polina Ellis
Enosis bracelet

- Αγαπημένο υλικό;

Χρησιμοποιώ πολύ το χρυσό στο φυσικό του χρώμα γιατί θεωρώ ότι έχει μια διαχρονικότητα. Κυρίως όμως τα σχέδια είναι αυτά που καθορίζουν τη δουλειά μου, όχι τα υλικά.

- Μιλήστε μας για το γούρι που σχεδιάσατε φέτος, τη Melissa

Εφαλτήριο για τη δημιουργία του συγκεκριμένου σχεδίου ήταν η πρόσκληση για την έκθεση «Μέλισσα» στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που δέχτηκα το καλοκαίρι από την επιμελήτρια τέχνης Ίριδα Κρητικού και την διοργανώτρια της εκθεσης, Τζένη Φραγκούλη. Μέσα από αυτή την έκθεση αγάπησα το θέμα και αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω για γούρι του νέου έτους. Εξάλλου η μέλισσα είναι έμβλημα πόλεων και στολίδι πολλών νομισμάτων σε διάφορα ιερά και ισχυρά κέντρα της αρχαιότητας. Ένας άλλος λόγος που επέλεξα να σχεδιάσω τη μέλισσα είναι γιατί η ιδιαίτερη και σωστά οργανωμένη κοινωνία των μελισσών πλήττεται από τις ανυπολόγιστες καταστροφές που συμβαίνουν στον πλανήτη. Το γούρι είναι για μένα ένα μήνυμα για την αποτροπή του κινδύνου εξαφάνισης των μελισσών. Να συμπληρώσω ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των γουριών θα δοθεί στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για το νεοσύστατο πρόγραμμα υποτροφίας Μελισσοκομίας.

- Πώς βλέπετε την Ελληνίδα καταναλώτρια; Διαθέτει χρήματα για καλά κοσμήματα ή παρασύρεται από το κύμα των ψεύτικων κοσμημάτων που πλέον διατίθενται και σε πολλές αλυσίδες ένδυσης;

Η ταχύτητα έχει μειώσει την ποιότητα. Εμφανίζονται συνεχώς νέες τάσεις και στα κοσμήματα και όπως είναι φυσικό βγαίνουν σχέδια με ευτελή υλικά και χαμηλού κόστους, τα οποία είναι περιορισμένης χρήσης. Έχουν αυξηθεί οι καταναλώτριες που αγοράζουν πια κοσμήματα κατασκευασμένα πιο μαζικά κ από πιο ευτελή υλικά με το σκεπτικό ότι μετά από λίγο καιρό θα τα αντικαταστήσουν με άλλα.

Παλιότερα διέθεταν περισσότερα χρήματα τιμώντας την τέχνη των ελλήνων δημιουργών. Πρέπει όμως να λάβουμε υπ΄όψη μας ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα κι αυτό είναι ένα δείγμα της κατάστασης. Οι σύγχρονες γυναίκες δύσκολα διαθέτουν χρήματα για να αγοράσουν ένα νέο σχέδιο, ενώ εκείνες που είναι εύπορες έχουν την τάση να επιλέγουν κοσμήματα από μεγάλους οίκους του εξωτερικού.

Υπάρχουν βέβαια και οι γυναίκες που εμμένουν στην καλή ποιότητα κι έχουν τη γνώση και την εμπειρία να ξεχωρίσουν τον ιδιαίτερο σχεδιασμό και τον συμβολισμό ενός κοσμήματος.

...
Polina Ellis
...

- Τα κοσμήματα σας απευθύνονται και σε αντρικό κοινό...

Ναι, τα σχέδια μου είναι αφαιρετικά και τους ταιριάζουν. Συνήθως επιλέγουν κάποιο κρεμαστό ή κάποιο βραχιόλι. Το Minotavros είναι ένα από τα σχέδια που διαλέγουν οι άντρες.

- Οι παλιές αγάπες (αρχαιολογία και ζωγραφική) ξεχάστηκαν τελείως;

Καθόλου δεν ξεχάστηκαν. Φέτος το καλοκαίρι πήγα στις Αρχάνες Ηρακλείου γιατί είχα ανάγκη να είμαι σε επαφή με την ουσία -όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι. Με κάθε ευκαιρία βρίσκομαι σε τόπους ανασκαφής. Ούσα και μέλος σε διοικητικό συμβούλιο το οποίο χρηματοδοτεί ανασκαφές - ίδρυμα Ψύχα- .

Σε ό,τι αφορά τη ζωγραφική ποτέ δεν σταματάει η αγάπη μου κ πάντα ασχολούμαι. Αυτή την εβδομάδα σχεδίαζα αμπελώνες για μια γνωστή ετικέτα κρασιού. Ως δημιουργός σχεδίων που δεν ορίζονται από το υλικό αλλά από την σύλληψη έχω εξελίχει τα σχέδια μου κ σε άλλα υλικά όπως σε μάρμαρο που λατρευω. δημιουργώ έπιπλα και αξεσουάρ σπιτιού ιδιαίτερου σχεδιασμού. Μέχρι στιγμής έχω σχεδιάσει τραπέζια, βάζα και φωτιστικά.

- Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Ψάχνω έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας για show room και είμαι προ των πυλών για να κλείσω κάποιες συνεργασίες με Αμερική.

- Που μπορεί κάποιος να βρει τα κοσμήματα σας;

Στο ID fine jewelry, στον 4ο όροφο του Attica, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Κηφισιά σε prive show room.

- Κάντε μια ευχή για το νέο έτος

Ο κόσμος δυστυχώς στέκεται επιφανειακά και αδιαφορεί για την ουσία. Θα ήθελα να αγαπήσουμε ξανά τον άνθρωπο, τον εαυτό μας, τα ζώα και τη φύση. Η απομάκρυνση από αυτή μας καταστρέφει. Θα πω τα στερεότυπα αγάπη και ειρήνη, αλλά κυρίως επιστροφή στη φύση, επιστροφή στις ρίζες μας.