Πολίτης Κύπρου: Στην Κύπρο η παραδοχή Κοτζιά για απόρρητα κονδύλια 9 εκατομμυρίων

Πολίτης Κύπρου: Στην Κύπρο η παραδοχή Κοτζιά για απόρρητα κονδύλια 9 εκατομμυρίων
Agencia EFE

Στην Κύπρο, πριν από μερικούς μήνες, ενώπιον μάλιστα δικαστηρίου, απεκάλυψε ο παραιτηθείς Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς τα μυστικά κονδύλια που είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο της κυπριακής εφημερίδας Πολίτης Κύπρου.

Καταθέτοντας ενόρκως ο κ. Κοτζιάς στις αρχές του περασμένου Μαΐου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στη υπόθεση της διαμάχης του Ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Κύκκου για το οικόπεδο στην Έγκωμη, αναφέρθηκε στα κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ που είχε απευθείας στη διάθεσή του από τις αρχές του 2017.

Με αυτή την αποκάλυψή του, ο τέως υπουργός –η οποία συνοδεύτηκε και με την επίδειξη απορρήτου εγγράφου– επιχείρησε να αντικρούσει την υποβολή του δικηγόρου της Μονής Κύκκου και να πείσει το Δικαστήριο ότι είχε τα χρήματα για να ανεγείρει την πρεσβεία στην Κύπρο.

Ταμείο 9 εκατομμυρίων

Σε εκείνη τη μακρά διαδικασία της εξέτασης και της αντεξέτασης από τον δικηγόρο της Μονής Κύκκου, Κώστα Βελάρη, ο κ. Κοτζιάς έδειξε το έγγραφο, το οποίο τελικά χαρακτηρίσθηκε ως τεκμήριο, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του ζήτησαν να αρθεί η κατάθεσή του.

Αυτό λοιπόν το έγγραφο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το ρεπορτάζ του Πολίτης Κύπρου, αφορούσε τα περιβόητα μυστικά κονδύλια που διαχειρίζεται το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και με τα οποία είχε πλέον τη δυνατότητα να ανεγείρει τόσο την πρεσβεία όσο και την πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία, στη γη που παραχώρησε κάποτε η Μονή Κύκκου.

Το κυπριακό σάιτ σε εκείνα τα πρακτικά της δικασίμου, ημ. 7/5/-2018 εντόπισε τον διάλογο του τότε υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον δικηγόρο Κ. Βελάρη τον οποίο μεταφέρουμε αυτολεξεί:

Νίκος Κοτζιάς: «Μπορώ να δείξω ένα έγγραφο; Τον Φλεβάρη του 2017, ενόψει πια ότι κτίζαμε και καινούργιες πρεσβείες, ή ανακαινίζαμε, όπως στη Νέα Υόρκη, τα προξενεία –μεγάλα έξοδα– συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό και πέρασε στην Ελληνική Βουλή νόμος, στις 10 Φεβρουαρίου 2017, που απέδιδε προς τον σκοπό αυτόν ένα ειδικό κονδύλι από τις βίζες που εισπράττουν ελληνικά προξενεία στο εξωτερικό, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μέχρι τότε η γραμμή και παραδοχή του Ελληνικού Δημοσίου, είναι ότι όλα τα έσοδα του Υπουργείου Εξωτερικών στο εξωτερικό μεταφέρονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν τα διαχειρίζεται το ΥΠΕΞ παίρνοντας λεφτά από το Υπ. Οικονομικών. Ο νόμος αυτός προέβλεπε ότι 30% ακριβώς θα έρχονταν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα χρήματα ήρθαν. Γνωρίζαμε 10 με 11 εκατομμύρια για αυτές τις υποθέσεις. Ήρθαν 9 εκατομμύρια. Από τα 9 εκατ. κράτησα πάνω από 4,5 εκατ. για την Κύπρο. Έχω το έγγραφο που στο τέλος του χρόνου έχουν ξεμείνει αυτά τα λεφτά που κράταγα για να κτίσω στην Κύπρο. Να σας το δώσω να το δείτε κύριε Πρόεδρε. Εάν υποθέταμε αντί για 2 μέχρι 4 εκατομμύρια το κτίσμα πήγαινε πολύ περισσότερο, πάλι σε αυτά τα χρόνια αυτά τα μεγάλα ποσά υπήρχαν. Το κτίσιμο δεν θα τελείωνε το 2018. Είναι φανερό ότι μιλάμε για υπερβολικά μεγάλη πρεσβεία.
Δικαστήριο: Κατατίθεται (σ.σ. το έγγραφο) ως τεκμήριο 9.

«Δεν είμαι μαφιόζος»

Κ. Βελάρης: Το συζητήσατε αυτό με τη Μονή Κύκκου;
Ν. Κοτζιάς: Δεν έχω λόγο να υποβάλω σε τρίτους που το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει τα χρήματά του για να οικοδομήσει. Ουδείς απαιτεί που θα βρω τα λεφτά. Δεν είμαι κανένας ύποπτος μαφιόζος ή κάποιος που τα παίρνει μαύρα για να κάμει δουλειές. Είμαι το Ελληνικό Δημόσιο, είμαι στον έλεγχο του Ελληνικού Λογιστηρίου και των ευρωπαϊκών αρχών. Είμαι πανευτυχής που συμφώνησε το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή της χώρας και διαθέτει χρήματα αυτήν τη στιγμή το Υπ. Εξωτερικών για αυτές τις δουλειές.


Σε εκείνη τη διαδικασία φαίνεται ότι ο κ. Κοτζιάς μετάνιωσε που κατέθεσε ως τεκμήριο το συγκεκριμένο έγγραφο στο οποίο εμφαίνονται τα χρήματα από τα μυστικά κονδύλια που έφθαναν στο ΥΠΕΞ. Για αυτό μετά τη διακοπή για διάλειμμα της δίκης ο δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου, κ. Ταλιαδώρος, ζητά από το Δικαστήριο το τεκμήριο 9 λέγοντας ότι «δεν μπορεί να κατατεθεί διότι είναι απόρρητο και το χρειάζεται ο κ. Κοτζιάς…».

Το Δικαστήριο υποδεικνύει ότι «δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε ακόμη τα εξής: «Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Το έγγραφο κατατέθηκε, ο μάρτυς ανέφερε κάποιο δισταγμό υπό την έννοια ότι περιέχονται εκεί ζητήματα, αντιλαμβάνομαι, ότι μπορεί να είναι προνομιούχα. Ώς εκεί. Ο μάρτυς ο ίδιος διέθεσε το τεκμήριο τούτο για να δώσει μαρτυρία…».

Σε άλλο σημείο της ίδιας δικαστικής διαδικασίας, ο δικηγόρος του κ. Κοτζιά επανήλθε για το θέμα του εγγράφου ζητώντας από το Δικαστήριο να ληφθεί πρόνοια έτσι ώστε να μην μπορεί να ληφθεί αντίγραφο χωρίς την άδεια του Δικαστηρίου. «Εάν είχατε αυτές τις ανησυχίες, θα έπρεπε σε εύθετο χρόνο και σίγουρα ο μάρτυς να το πει. Και το ίδιο το έγγραφο δεν ομιλεί περί εμπιστευτικού ή απορρήτου. Είναι ένα υπηρεσιακό σημείωμα...», υπέδειξε το Δικαστήριο, χωρίς να ικανοποιήσει το αίτημα.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των απόρρητων κονδυλίων και η αντιπαράθεση Κοτζιά- Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο για το πώς ξοδεύονται, παράλληλα με τη διαφωνία των δύο ανδρών για την πρόταση Καμμένου στις ΗΠΑ για βάσεις και Σκοπιανό, οδήγησε τελικά τον Νίκο Κοτζιά στην παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο κύριος Κοτζιάς προέτρεψε το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την εννιασέλιδη επιστολή παραίτησης που απέστειλε στον Πρωθυπουργό.

Προανήγγειλε μάλιστα την ανάληψη πρωτοβουλιών μαζί με άλλους βουλευτές ή και κόμματα ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απορρήτων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία.

Στην ερώτηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες δαπάνες, το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο πρόεδρος της Βουλής».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι κατευθύνεται εναντίον του «οχετός με στοχευμένες διαρροές» για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ούτε πρόκειται για πολλά λεφτά, αλλά επιπλέον ελέγχονται από επιτροπή ανωτάτων διπλωματών και μετά από τη Βουλή.

(Με πληροφορίες από Πολίτης Κύπρου)

Δημοφιλή