Πώς ένας μπλε κάβουρας δίνει χρώμα στην Αθήνα

«Ναι» στα γκράφιτι που έχουν περιεχόμενο κι αποτελούν έργο τέχνης.
HuffPost Greece

Ενα ακόμη εντυπωσιακό έργο τέχνης «ζωντάνεψε» στην περιοχή του Μεταξουργείου, δίπλα στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, το οποίο φιλοξένησε αυτές τις μέρες τον παγκοσμίου φήμης street artist Étien’ (Étienne Bergeret), ο οποίος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» δημιούργησε ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο γκράφιτι graffiti, έναν μπλε κάβουρα.

Το Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» διοργανώνεται για 7η χρονιά με θέμα «Καμπαρέ του κόσμου», ξεκίνησε χθες 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την 1η Δεκεμβρίου 2019. Συμμετέχουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολλά επιλεγμένα σημεία της πόλης. Εδρα του φετινού φεστιβάλ, είναι το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Ο Étien’ είναι ανεξάρτητος Γάλλος καλλιτέχνης και επέλεξε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο για να δημιουργήσει τον μπλε κάβουρα που ήδη αποτελεί το νέο talk of the town, μετά την κουκουβάγια του street artist WD, που είχε δημιουργηθεί το 2016.

Είναι αλήθεια, ότι ουδείς παραπονιέται από την παρουσία τέτοιων όμορφων και εύστοχων γκράφιτι, που δίνουν χρώμα και εικόνα στην πόλη.
Κι υπάρχουν πολλά ακόμα, ακόμη και σε τυφλές όψεις κτιρίων, που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, όπως αυτά που έφτιαξαν φοιτητές από την Σχολή Καλών Τεχνών.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μέτρο, ώστε να μη γίνεται αλόγιστη χρήση των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων που προσφέρονται για γκράφιτι. Μια απλή καταγραφή των περιοχών από την υπάρχουσα δημοτική αρχή, αρκεί για να δοθεί σε καλλιτέχνες η εντολή να αποτυπώσουν στους τοίχους τις εμπνεύσεις τους.
Κι αν δημιουργηθούν θεματικές ενότητες με γκράφιτι, θα μπορούσε να αποτελέσει και τουριστική ατραξιόν, με τους επισκέπτες να μπαίνουν στη διαδικασία μέσω των γκράφιτι να ανακαλύπτουν τις περιοχές, ειδικά τις πιο υποβαθμισμένες, τώρα και κάποτε ακμάζουσες.

Δημοφιλή