Πώς μια φοιτήτρια βοήθησε την TikTok να κερδίσει την δικαστική διαμάχη με τον Τραμπ

Μία πανούργα στρατηγική κίνηση από πλευράς εταιρείας.

Η Κόσετ Ρίναμπ, τελειόφοιτη στο πανεπιστήμιο του USC (Univesity of Southern California), αδυνατούσε να πιστέψει πως η ώρα πλησίαζε που δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιεί την αγαπημένη της εφαρμογή TikTok, που αποτελούσε κομμάτι της καθημερινότητας της από το 2018.

Με 2.3 εκατομμύρια followers και έχοντας προχωρήσει σε συνεργασία με το πρακτορείο μοντέλων CAA, ένα από τα μεγαλύτερα στην Καλιφόρνια, η Κόσετ Ρίναμπ, έβλεπε το μέλλον να καταστρέφεται.

Αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, η δικαστής Γουέντι Μπιτελστόουν αποφάσισε ότι το Υπουργείο Εμπορίου δεν μπορούσε να εκτελέσει το διάταγμα του προέδρου Τραμπ για την απαγόρευση της TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση είναι το αποτέλεσμα μιας αγωγής που κατέθεσε η Ρίναμπ και δύο άλλοι χρήστες της TikTok, οι Ντάγκλας Μάρλαντ και Άλεκ Τσέιμπερς.

Και μπορεί για κάποιους η απόφαση του δικαστηρίου να ήταν έκπληξη, αυτό δεν ίσχυε στη περίπτωση της TikTok.

Όπως εξήγησε η Κόσετ Ρίναμπ, η εταιρεία ήρθε σε επαφή με χρήστες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και τους έπεισε πως ήταν προς το δικό τους συμφέρον να καταθέσουν αγωγή και οι ίδιοι κατά της απόφασης του Τραμπ. Ήταν μία πανούργα στρατηγική κίνηση από πλευράς TikTok, αφού όχι απλά δεν θα ήταν μόνη της στον δικαστικό αγώνα αλλά άνοιγε τον δρόμο για πολλαπλές μηνύσεις κατά της κυβέρνησης, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες να κερδίσει μία απόφαση υπέρ της.

Στην αγωγή που κατέθεσαν οι Ρίναμπ, Μάρλαντ και Τσέιμπερς, υποστήριξαν πως μία απαγόρευση της TikTok, αντιβαίνει την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας που απαγορεύει στην κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδια κατά της ελευθερίας του λόγου και ταυτόχρονα θα τους άφηνε άνεργους. Και οι τρείς είχαν συνάψει συμφωνίες για χορηγίες από εταιρείες κολοσσούς μέσω της TikTok, όπως η Dolce & Gabanna, τσίχλες Extra και δημητριακά Cinnamon Toast Crunch.

Όπως εξηγεί η Κόσετ Ρίναμπ, μια τέτοια απόφαση, «όχι μόνο άφηνε κόσμο άνεργο καθώς το εισόδημα του προερχόταν μέσα από την συνεργασία τους με την TikTok αλλά δεν τους επέτρεπε να επικοινωνήσουν μέσω της εφαρμογής».

Η υπόθεση βέβαια ακόμα εκρεμεί, καθώς η κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να εφεσιβάλλει την πρωτόδικη απόφαση, κάτι που απορρίπτει η Κόσετ Ρίναμπ, καθώς λέει, η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες στην παρούσα φάση.

«Οι εκλογές είναι μόνο λίγες μέρες μακριά, και εν μέσω όλων αυτών, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ζήτημα της κυβέρνησης ήταν μια εφαρμογή των μέσω κοινωνικής δικτύωσης», λέει η Ρίναμπ.

«Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο από το αναζωογονητικό περιεχόμενο που παρέχει η TikTok. Και νομίζω ότι είναι πολύ τρελό που αποφασίζει η κυβέρνηση να αφιερώσει χρόνο και χρήμα σε αυτό».

Πηγή: Forbes

Δημοφιλή