Πώς να πλύνουμε τα σταφύλια με τον σωστό τρόπο για να τα διατηρήσουμε φρέσκα

Ποια υλικά θα χρειαστούμε.
Benjamin Egerland via Getty Images/EyeEm

Η σωστή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Μαθαίνουμε να τα καθαρίζουμε με φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά, για να διατηρήσουμε τα οφέλη που μας προσφέρουν για υγιεινή ζωή.

Πόσοι από εμάς γνωρίζαμε ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να καθαρίσουμε και να αποθηκεύσουμε τα σταφύλια που θα μας βοηθήσει να τα διατηρήσουμε φρέσκα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Τα σταφύλια είναι μακράν ένα από τα πιο δύσκολα φρούτα στο πλύσιμο. Είναι επικαλυμμένα με λευκό κερί και τα περισσότερα έχουν πάντα ένα στρώμα βρώμας, σκόνης και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να βάλουμε τα σταφύλια μας στο ψυγείο αμέσως μόλις τα αγοράσουμε. Τα σταφύλια θα παραμείνουν πιο φρέσκα όταν αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 0 και 2,2 βαθμών Κελσίου.

Αν το ψυγείο διαθέτει ειδικό συρτάρι για φρούτα και λαχανικά τα τοποθετούμε εκεί αλλιώς επιλέγουμε το πίσω μέρος του ψυγείου μας, όπου είναι πάντα μερικούς βαθμούς πιο δροσερό.

Tip

Δεν πλένουμε ποτέ τα σταφύλια μέχρι να τα καταναλώσουμε. Πλένοντας τα επιταχύνει την διαδικασία ωρίμανσης. Τα αφήνουμε στην σακούλα που τα αγοράσαμε, φροντίζοντας να αναπνέει σωστά. Να θυμόμαστε ότι τα βακτήρια αγαπούν τα δροσερά, σκοτεινά μέρη, χωρίς αέρα.

Πως τα πλένουμε

Θα χρειαστούμε 2 απλά υλικά:

- ξύδι λευκό

- νερό κρύο

Γιατί ξύδι

Το ξύδι έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, κάτι που αποτελεί τη βάση αυτής της μεθόδου για τον καθαρισμό προϊόντων όπως τα σταφύλια. Μπορούμε να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μηλόξυδο είτε λευκό ξύδι.

Και τα δύο είδη έχουν περίπου το ίδιο ποσοστό οξικού οξέος, περίπου 4-7%. Το λευκό ξύδι είναι συνήθως φθηνότερο.

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα σταφύλια σε ένα μπολ (με τα κοτσάνια) με περίπου 3 λίτρα πολύ κρύο νερό και προσθέτουμε ένα 1/4 φλιτζάνι λευκό ξύδι, για 30 με 45 λεπτά.

Στην συνέχεια τα ξεπλένουμε, τα τοποθετούμε σε μια πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Tip

Καταναλώνουμε τα σταφύλια μέσα σε 72 ώρες από το πλύσιμο.