ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/10/2020 07:13 EEST | Updated 12/10/2020 17:28 EEST

Πώς ο Όλυμπος μετακινείται στην Ευρώπη

Στις εξαγωγές γαλακτοκομικών και αναψυκτικών στρέφεται η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Όλυμπος

Αύξηση πωλήσεων στην εσωτερική αγορά αλλά και ανάπτυξη των εξαγωγών της πέτυχε το 2019 η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία, γνωστά υπό το brand Όλυμπος, η οποία το 2020 έρχεται να ενδυναμώσει το χαρτοφυλάκιο προιόντων της με την προσθήκη αναψυκτικών προϊόντων.

Μέσα στη χρονιά, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη απέκτησε την εταιρεία αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ ΑΕ με έδρα τα Τρίκαλα, ενώ μέσω αυτής απέκτησε και την πλειοψηφία της εταιρείας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού ΔΟΥΜΠΙΑ – ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΑΕ. Έτσι εκτός των γαλακτοκομικών παραγωγής της η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά των ροφημάτων. Ήδη διέθετε στην αγορά χυμούς αλλά και φυτικά προϊόντα όπως ρόφημα αμυγδάλου, επιδόρπια και ρόφημα φυστικιού, ωστόσο πλέον αποκτά ευρύτερη γκάμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος διαθέτει παραγωγή και σημαντική θέση στη Ρουμανία, αλλά και θυγατρικές εταιρείες τόσο στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, όσο και σε Ιταλία, Βρετανία και εσχάτως Σουηδία, ενώ επενδύει και στο άνοιγμα της γερμανικής αγοράς. Ο όμιλος προσβλέπει σε ενδυνάμωση των εξαγωγών του και διατήρηση των μεριδίων αγοράς στην Ελλάδα, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη του στην αγορά των αναψυκτικών.

Το 2019, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 372,6 εκατ.ευρώ αυξημένος κατά 9,8%, ενώ οι πωλήσεις στο εξωτερικό άγγιξαν τα 70 εκατ.ευρώ από 56 εκατ.ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 23,6 εκατ.ευρώ μειωμένα κατά 17,2% και τα μετά φόρων στα 18,6 εκατ.ευρώ μειωμένα κατά 15,54%.
Η εταιρεία μέσα στο 2020 προχώρησε στην έκδοση 2 ισόποσων κοινών ομολογιακών δανείων με τις τράπεζες ALPHA BANK και EUROBANK αξίας 10 εκατ.ευρώ έκαστο με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου να εξυπηρετήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.