ΔΙΕΘΝΕΣ
06/09/2019 12:04 EEST

Πως ο Πενς κατάφερε να σοκάρει το πιο ειρηνικό κράτος του κόσμου

Έφτασε στο αεροδρόμιο και όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό.

Asgeir Asgeirsson / Reuters

Η εικόνα της άφιξης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στην Ισλανδία, με στρατιωτικό αεροσκάφος και ένοπλους άντρες, σόκαρε ένα ολόκληρο έθνος που χαρακτηρίζεται στα σταθερά τα τελευταία χρόνια ως το πιο ειρηνικό κράτος στον κόσμο. 

Το μέγεθος της ασφάλειας που χρειάστηκε ο Πενς απαιτούσε από το Ισλανδικό κράτος να κάνει αλλαγές στον τρόπο που έχει συνηθίσει να κάνει τα πράγματα. Οι ισλανδικές αρχές έπρεπε να δώσουν ειδική άδεια στους άντρες ασφαλείας του Πενς να οπλοφορούν, ενώ ειδική άδεια για να εισέλθουν στη χώρα δόθηκε και για τα σκυλιά του, καθώς η χώρα έχει αυστηρή πολιτική καραντίνας για τα εισαγόμενα ζώα.  

Ο Πενς είναι ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη χώρα από το 1983 που είχε επισκεφθεί τη χώρα ο Μπους. 

Η αστυνομία του Ρέικιαβικ ζήτησε ενισχύσεις από τις γύρω περιοχές για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Αμερικανών. «Αυτό είναι εξαιρετικά κοστοβόρο», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας στην εφημερίδα Morgunbladid. 

Και η... φασαρία δεν έγινε μόνο την ημέρα της άφιξης. Εβδομάδες πριν την άφιξη, οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν χτενίσει την περιοχή για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν απειλές για τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. 

Όλα αυτά, σε μια χώρα όπου πρόεδρός της, Γκούντνι Γιοχάνεσον, ταξιδεύει χωρίς συνοδεία. 

Η κίνηση στους δρόμους την ημέρα της επίσκεψης ήταν ένα ακόμη ζήτημα για τους Ισλανδούς. Η σατιρική εφημερίδα Fréttirnar έγραψε ότι «οι Αμερικανοί σκόπευαν να δώσουν σε κάθε πολίτη του Ρέικιαβικ ένα παραλυτικό φάρμακο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πενς.