Πώς θα διαχειριστούμε την κοινή επιμέλεια των παιδιών εν μέσω πανδημίας

Τι συμβουλεύουν δικηγόροι και διαζευγμένοι γονείς για μια ομαλή περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Σε συνθήκες πανδημίας η προσπάθεια να διατηρηθεί μια υγιής συνεργασία με τον πρώην για την ανατροφή των παιδιών, είναι δυο φορές πιο δύσκολη.
eyecrave via Getty Images
Σε συνθήκες πανδημίας η προσπάθεια να διατηρηθεί μια υγιής συνεργασία με τον πρώην για την ανατροφή των παιδιών, είναι δυο φορές πιο δύσκολη.

Η κοινή επιμέλεια των παιδιών με τον πρώην σύντροφο, είναι γεμάτη προκλήσεις υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σε συνθήκες πανδημίας όπως του κορονοϊού την οποία βιώνουμε, η προσπάθεια να διατηρηθεί μια υγιής συνεργασία με τον πρώην για την ανατροφή των παιδιών, είναι δυο φορές πιο δύσκολη.

Ο Ράνταλ Κέσλερ, δικηγόρος με ειδίκευση στα διαζύγια και συγγραφέας του βιβλίου «Divorce: Protect Yourself, Your Kids And Your Future», εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να συμβιβαζόμαστε και να δείχνουμε κατανόηση. Ηδη αντιμετωπίζουμε παρεμβάσεις της μιας ή της άλλης πλευράς για το χρόνο μαζί με τα παιδιά. Συνήθως ο γονέας που έχει την κηδεμονία, δεν εμπιστεύεται τον άλλον γονέα για να προστατεύσει τα παιδιά, οπότε δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις».

Και τώρα, καμία από αυτές τις συμπεριφορές και διαφωνίες δεν μπορεί να πάει στα δικαστήρια, καθώς είναι κλειστά, λέει ο Κέσλερ.

«Γι’αυτό το λόγο συμβουλεύω τη σωστή συμπεριφορά, γιατί μπορεί να υπάρξει καταδίκη αργότερα σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης εν μέσω κορονοϊού».

Οι περισσότεροι δικηγόροι συνιστούν την καλή συμπεριφορά, ωστόσο αν υπάρχει περίπτωση από κοινού επιμέλειας, οι ερωτήσεις ίσως είναι περισσότερες: θα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες κηδεμονίας στον μέγιστο βαθμό; Πώς να διαχειριστούμε τη στήριξη του παιδιού αν ένας από τους γονείς αρρωστήσει;

Παρακάτω, δικηγόροι και γονείς μοιράζονται μερικές συμβουλές σχετικά με την κοινή επιμέλεια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης στην Υγεία.

Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι

«Εκτός κι αν αντιμετωπίζεται έναν πρώην σύντροφο που χρειάζεται ξεκάθαρα όρια και κανόνες, το παν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η ευελιξία και η συνεργασία για χάρη των παιδιών και τη δική μας ψυχική υγεία», συμβουλεύει η δικηγόρος Αλισον Πάτον. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μαλώσουμε για το παραμικρό ή να επαναφέρουμε παλιές διαφωνίες στο προσκήνιο.

Ας τροποποιήσουμε την κηδεμονία αν ένας από τους γονείς χάσει τη δουλειά

Αν φτάσουμε σε σημείο να κάνουμε με τον πρώην σύντροφό μας αυτού του είδους τη συζήτηση, δηλαδή την απόλυση από τη δουλειά λόγω των μαζικών αλλαγών στις επιχειρήσεις, ας την προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερη συμπόνοια.

«Η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω είναι να είμαστε ειλικρινείς και σκεπτικοί όσον αφορά τον τόνο όταν πρόκειται για δύσκολες συζητήσεις με τον πρώην σύντροφο», είπε η Εριν Λιβάιν, ιδρύτρια του ιστότοπου Hello Divorce. «Ολοι αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Ας είμαστε διαφανείς και συμπονετικοί, όσο μπορούμε, για το καλό της οικογένειας».

Γονείς συζητούν με τον γιο τους.
Motortion via Getty Images
Γονείς συζητούν με τον γιο τους.

Να σκεφτούμε δυο ή και τρεις φορές, πριν στείλουμε «θυμωμένο» μήνυμα

«Ας σκεφτούμε καλά τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσουμε αυτό που θέλουμε, το πώς θα τον εκλάβει ο άλλος και πώς θα ερμηνευτεί στο μέλλον. Δεν έχει σημασία αν έχουμε δίκιο – και ο σύντροφος υποφέρει. Ολοι υποφέρουμε. Ο φόβος για το άγνωστο όπως το ζούμε δημιουργεί άγχος και τώρα θα πρέπει να φερθούμε σωστά και με ψυχραιμία».

Να κατανοούμε το πρόγραμμα του πρώην

«Κύριο λόγο παίζει η ευελιξία: είναι δύσκολο να δουλεύουμε από το σπίτι ενώ παράλληλα να επιβλέπουμε τα σχολικά μαθήματα. Με την κατανόηση του προγράμματος του πρώην συντρόφου και προσαρμογή και οι δυο γονείς θα μπορέσουν να ασχοληθούν με τα παιδιά και τα παιδιά περνούν χρόνο και με τους δυο», λέει μια διαζευγμένη μητέρα.

Να καταγράψουμε τα πάντα σε περίπτωση που υπάρξει ακόμα και η παραμικρή αλλαγή στη συμφωνία κηδεμονίας

Σε κρίσεις όπως αυτή του κορονοϊού, ας μιλήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τον πρώην. «Του προωθώ ο,τι νεότερο υπάρχει από το σχολείο τους και μάλιστα του έστειλα ένα αντίγραφο του προγράμματος που χρησιμοποιώ στο σπίτι. Επίσης είμαστε στην ίδια γραμμή όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης και καλύτερη επικοινωνία γύρω από τον κορονοϊό. Δεν συζητάμε όλη την ώρα γι’αυτό και παρέχουμε πληροφορίες που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους», λέει η Λίντσεϊ Λάιτ, καθηγήτρια και διαζευγμένη μητέρα.

Ας συμβιβαστούμε και ας αφήσουμε τους καβγάδες για αργότερα

«Τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε», συμβουλεύει ο Κέσλερ

Πηγή: HuffPost US