ΔΙΕΘΝΕΣ
06/09/2019 11:31 EEST | Updated 06/09/2019 13:16 EEST

Πώς το Pornhub πλουτίζει από την «εκδικητική πορνογραφία» και τα ερασιτεχνικά βίντεο

Και η καταγγελία μιας γυναίκας για την κυκλοφορία βίντεο της από πρώην της σύντροφο.

Pornhub

Οι ιδιοκτήτες του πορνογραφικού ιστότοπου «Pornhub» μετρούν άπειρα κέρδη από το λεγόμενο «revengeporn», δηλαδή την «πορνογραφία εκδίκησης», ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, αρνούνται να αφαιρέσουν τα βίντεο ακόμα και έπειτα από καταγγελίες.

Η Σόφι, όπως αναφέρεται στο άρθρο, είναι μια γυναίκα που δήλωσε πως αισθάνεται «βαθιά προσβεβλημένη» αφότου ένα βίντεο με την ίδια κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Η καμπάνια #NotYourPorn εξάλλου ασχολείται με αυτό ακριβώς το θέμα, ενώ τονίζει πως τέτοιο περιεχόμενο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες της διάσημης ιστοσελίδας, την εταιρεία MindGeek, να αποκομίζει περισσότερα έσοδα από διαφημίσεις.

Το Pornhub από την πλευρά του διευκρίνισε πως καταδικάζει απερίφραστα την πορνογραφία εκδίκησης και δεσμεύτηκε πως θα λάβει μέτρα ενάντια στην τακτική.

Την ίδια ώρα, είπε πως ανατρέχοντας στα αρχεία του δεν κατάφερε να βρει κανένα σχετικό email της Σόφι που ζητούσε να αποσυρθούν τα βίντεο ενώ τώρα επικοινώνησαν μαζί της για να διευθετηθεί το θέμα.

H Σόφι -της οποίας δεν είναι αυτό το πραγματικό όνομα- σημείωσε πως πριν από 18 μήνες, ήταν μια μέρα έξω με την οικογένειά της, όταν βρήκε αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα στο τηλέφωνό της. Όταν το σήκωσε την ενημέρωσαν πως ο σύντροφος της αδερφής της είχε βρει βίντεο της στο Pornhub.

Μάλιστα το ένα βρίσκονταν και στη λίστα με τα πιο δημοφιλή. Η ίδια περιγράφει πόσο αμήχανα ένιωσε. Λέει επίσης πως με τον πρώην σύντροφό της είχαν γυρίσει έξι βίντεο. Φυσικά, μετά τον χωρισμό τους δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για να δημοσιευτούν.

Μια εβδομάδα χρειάστηκε για να κατέβουν τα βίντεο από τότε που επικοινώνησε με την ιστοσελίδα.

Η γυναίκα επισημαίνει πως απευθύνθηκε και στις αστυνομικές Αρχές, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει πάρει κάποια απάντηση.

Η Κέιτ Ισαάκς, μέλος της καμπάνιας #NotYourPorn, δήλωσε ότι η πορνογραφική εκδίκηση συχνά χαρακτηρίζεται στο Pornhub ως «ερασιτεχνικό ή εγχώριο περιεχόμενο». Πρόκειται για δύο δημοφιλείς όρους αναζήτησης για τα βίντεο που καθιστούν τον ιστότοπο πολύτιμο για τους διαφημιζόμενους.

Η ιστοσελίδα σκοπεύει ωστόσο άμεσα να κινηθεί ώστε αντίστοιχο περιεχόμενο να διαγράφεται.

Η Σόφι αναφέρει πως όταν ανακαλύφτηκαν τα βίντεο της εκείνη είχε ξεκινήσει μια νέα σχέση η οποία σαφώς επηρεάστηκε. Όπως λέει, οι φίλοι του συντρόφου της του έκαναν πλάκα με αφορμή το υλικό.

Η Σόφι λέει επίσης πως έχει μια έφηβη κόρη, η οποία σταμάτησε να συμπεριφέρεται το ίδιο από τη στιγμή που είδε τη μητέρα της στο διαδίκτυο.

Ο αντιπρόεδρος του Pornhub, Κόρει Πράις, σημείωσε: «Το περιεχόμενο που μεταφορτώνεται στο Pornhub και παραβιάζει άμεσα τους όρους παροχής υπηρεσιών μας καταργείται από τη στιγμή που θα το μάθουμε και αυτό περιλαμβάνει περιεχόμενο που δεν είναι συναινετικό».