Πόσο στοιχίζουν στον Κάρολο οι οικογένειες των παιδιών του και η εξωφρενική αύξηση των εξόδων μετά την εμφάνιση της Μeghan

Πόσο στοιχίζουν στον Κάρολο οι οικογένειες των γιων του και η εκτόξευση των εξόδων λόγω Μeghan
James Devaney via Getty Images

Ότι η συντήρηση της βασιλείας κοστίζει δεν είναι κάτι που χρειάζεται να μας το επισημάνιε κάποιος. Είναι εμφανές από τις βασιλικές δραστηριότητες αλλά και το γενικότερο life style που «επιβάλλει» στα μέλη των περισσότερων βασιλικών οικογενειών, ο θεσμός που υπηρετούν.

Τα τελευταία χρόνια όμως η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας γίνεται όλο και πιο δαπανηρή και μάλιστα τη στιγμή που σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν επιβληθεί στην χώρα. Πριν από περίπου έναν χρόνο μάλιστα η «εξωπραγματική»- όπως είχε χαρακτηριστεί- αύξηση στον μισθό της βασίλισσας είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται πως για το 2017 είχε λάβει 43εκατ £ και σταδιακά μέσα σε μια 10ετία θα φτάσει τις 82εκατ. £ .

Αλλά όλα ξεχάστηκαν γρήγορα αφού οι Άγγλοι αγαπούν την βασίλισσα τους και φυσικά η γέννηση ενός νέου διαδόχου, αυτού του Γουίλιαμ και της Κέιτ και φυσικά ο γάμος του Χάρι με την Μέγκαν ήταν ό,τι έπρεπε.

40% αύξηση των εξόδων μόνο τους πρώτους μήνες του αρραβώνα

Όπως γράφει η Telegraph το ποσό που δαπανήθηκε από τον πρίγκηπα της Ουαλίας, Κάρολο για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του Δούκα και της Δούκισσας του Κέμπριτζ δηλ. των Γουίλιαμ και Κέτι αλλά και του Πρίγκιπα Χάρι αυξήθηκαν κατά 40% με την υποδοχή της Μέγκαν Μάρκλ στην οικογένεια.

Ο πρίγκιπας Κάρολος κατέβαλε το 2017 το ποσό των 4,96 εκατ.£ για τις δραστηριότητες του Πρίγκιπα Γουίλιαμ, της συζύγου του και του Πρίγκιπα Χάρι, ποσό αυξημένο κατά 1,43εκατ £ αφού το προηγούμενο έτος απαιτήθηκαν συνολικά 3,52εκατ. £ .

Max Mumby/Indigo via Getty Images

Η αύξηση συνέπεσε με τους πρώτους μήνες του αρραβώνα των Χάρι και Μέγκαν γεγονός που οδήγησε σε πρόσθετα έξοδα προκειμένου να καλυφθούν διάφορες δραστηριότητες και δημόσιες υποχρεώσεις του ζεύγους.

Οι αυξημένες δαπάνες για τις δραστηριότητες του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ και του Πρίγκιπα Χάρι θεωρείται επίσης ότι αντικατοπτρίζουν τον αυξημένο ρόλο τους στη δημόσια ζωή, ύστερα από την απόφαση της Βασίλισσας να μειώσει τον αριθμό των καθηκόντων που εκτελεί κάθε χρόνο.

Το ποσό που δαπανήθηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο για τις δραστηριότητες των παιδιών του, μαζί με άλλα έξοδα όπως οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, ήταν σημαντικά μεγαλύτερο το 2017-2018 από ότι τα προηγούμενα έτη.

Όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Το 2016-2017 αυξήθηκε κατά 8,6% και κατά 7,9% το προηγούμενο έτος. Το 2014-2015 η αύξηση ήταν μόλις 2,4%, στα £ 2,96εκ.

Ο πρίγκηπας Κάρολος πληρώνει για τα παιδιά του και τις συζύγους τους από το εισόδημα που εισπράττει από το δουκάτο της Κορνουάλης (131.000στρμ σε 23 κομητείες), κυρίως στη νοτιοδυτική Αγγλία και στο Λονδίνο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι έλαβε το ποσό ρεκόρ των 21,73εκατ. £ φέτος παρουσιάζοντας αύξηση 4,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσό που καταβάλλει ο πρίγκιπας Κάρολος στον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέμπριτζ και τον Πρίγκιπα Χάρι πάντως δεν περιλαμβάνει το κόστος της πληρωμής για το ταξίδια τους που σχετίζονται με βασιλικές υποχρεώσεις καθώς αυτά χρηματοδοτούνται από την Βασίλισσα, δηλαδή από το κρατικό ταμείο, δηλαδή από τους φορολογούμενους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Chris Wattie / Reuters

Η χρηματοδότηση για τις δραστηριότητες των Γουίλιαμ, Κέιτ και Χάρι (δεν έχουμε ακόμη ακόμη εικόνα για τα έξοδα της Μέγκαν) περιλαμβάνεται στην ενότητα «Άλλα έξοδα» στα οποία επίσης εντάσσονται κεφαλαιουχικές δαπάνες κα.

Πηγές του παλατιού αναγνώρισαν ότι τα επιπλέον 1,43 εκατ. £ που δαπανήθηκαν επιπλέον συνέπεσαν με την ένταξη της Μέγκαν, ως αρραβωνιαστικιάς ακόμη του Χάρι, στην βασιλική οικογένεια.

Ωστόσο, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων και των εμφανίσεων της, λέγοντας ότι ο πρίγκιπας Κάρολος επιθυμεί κάποια στοιχεία να μην δημοσιοποιηθούν.

Οι δαπάνες του διαδόχου και της Βασίλισσας

Επίσης ο πρίγκιπας Κάρολος με τα έσοδα από το δουκάτο του καλύπτει τις δαπάνες που που σχετίζονται με τα επίσημα καθήκοντά του, το γραφείο του στο Λονδίνο και τις φιλανθρωπίες του. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το ποσό που έλαβε από την κρατική επιχορήγηση προς το Στέμμα μειώθηκε από 1,3 εκατ. σε 1,2 εκατ. £

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται επίσης πως τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας για ταξίδι επίσης αυξήθηκαν 4,5εκατ. £ σε 4,7 εκατ. £ο ενώ το πιο ακριβό ταξίδι κόστισε 362.149£ και ήταν η επίσκεψη του Καρόλου και της Καμίλας σε Ινδία, Μαλαισία, Μπρουνέι και Σιγκαπούρη, τον περασμένο Νοέμβριο.

POOL New / Reuters

Το ζεύγος πραγματοποίησε 600 επίσημες συναντήσεις σε 15 χώρες, τη χρονιά που πέρασε. Σημειώνεται πως ο πρίγκιπας Κάρολος κατέβαλε 4,85 εκατ. £ φόρο επί του εισοδήματός του (αυξημένος κατά 2%).

Κατά την περίοδο 2017-2018 οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα ιδρύματα του Πρίγκιπα της Ουαλίας συγκέντρωσαν περισσότερα από 160εκατ. £ για να υποστηρίξουν μια σειρά από σκοπούς με ιδιαίτερα έμφαση στην στήριξη των πιο νέων, των αγροτικών κοινοτήτων, της βιοτεχνίας, της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι ετήσιες δαπάνες της Βασίλισσας αυξήθηκαν κατά περίπου 13% με την έναρξη ενός δεκαετούς προγράμματος ανακαίνισης στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η κρατική επιχορήγηση που έλαβε η μοναρχία από τον φορολογούμενο για την πληρωμή επίσημων καθηκόντων και άλλων δαπανών αυξήθηκε από 41,9 εκατ. £ σε £ 47,4 εκατ. ενώ οι δαπάνες για το προσωπικό, τα ταξίδια και την συντήρηση ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά. Οι καθαρές δαπάνες της Βασίλισσας αυξήθηκαν κατά 5,5 εκατ. £ σε £ 47,4 εκατ. για το έτος 2017/18, συμπεριλαμβανομένων 22,6 εκατ. £ για τη συντήρηση ακινήτων (από 17,8 εκατ. £ ).

Πηγή: The Telegraph