Πραγματική κόλαση, μα...πανέμορφη: Λίμνη λάβας στην Ιώ, δορυφόρο του Δία

Εικόνες με βάση στοιχεία από την αποστολή Juno της NASA.
.
.
NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Επιστήμονες της αποστολής Juno της NASA στον Δία μετέτρεψαν δεδομένα από δύο πρόσφατα περάσματα από την Ιώ, δορυφόρο του πλανήτη, σε εικόνες που απεικονίζουν δύο από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του φεγγαριού: Ένα βουνό και μια λεία λίμνη λάβας που ψύχεται.

Άλλα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από το διαστημόπλοιο περιλαμβάνουν επιπλέον στοιχεία ως προς τους πολικούς κυκλώνες του Δία και την παρουσία νερού.

Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν στις 16 Απριλίου από τον Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής ερευνητή του Juno, σε συνέντευξη Τύπου στη European Geophysical Union General Assembly στη Βιέννη. Το Juno πραγματοποίησε πολύ κοντινά περάσματα από την Ιώ τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024, περνώντας σε απόσταση 1.500 χλμ από την επιφάνεια και τραβώντας τις πρώτες κοντινές εικόνες των βορείων περιοχών του φεγγαριού.

«Η Ιώ είναι απλά γεμάτη ηφαίσεια, και είδαμε μερικά από αυτά σε δράση» είπε ο Μπόλτον. «Τραβήξαμε επίσης κάποιες υπέροχες κοντινές λήψεις και άλλα δεδομένα σε μια λίμνη λάβας 200 χλμ, γνωστή ως Loki Patera. Υπάρχουν εντυπωσιακές λεπτομέρειες, που δείχνουν αυτά τα απίστευτα νησιά στη μέση μιας εν δυνάμει λίμνης μάγματος γεμάτης με καυτή λάβα. Η εντυπωσιακή αντανάκλαση που κατέγραψαν τα όργανά μας στη λίμνη υποδεικνύουν πως τμήματα της επιφάνειας της Ιούς είναι λεία σαν γυαλί» πρόσθεσε.

Δημοφιλή