ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/04/2020 12:03 EEST | Updated 02/04/2020 12:20 EEST

Πρόεδρος Στρατιωτικών Ξάνθης: Βελτιώνεται η κατάσταση σχετικά με τον κορονοϊό, τηρούμε τα μέτρα

Ο ανθυπολοχαγός Βάιος Τσαπρούνης, εξηγεί στην HuffPost Greece ότι τηρούνται τα μέτρα του ΕΟΔΥ.

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου από τις Καστανιές Έβρου, 8 Μαρτίου του 2020

Στις αρχές της εβοδμάδας υπήρχαν καταγγελίες της Ένωσης Στρατιωτικών ότι στις μονάδες δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης για την αποτροπή της εξάπλωσης στα στελέχη του στρατού. Οι κατηγορίες αφορούσαν συνωστισμό του προσωπικού σε θαλάμους, μαζικές μεταφορές προσωπικού χωρίς μέτρα προστασίας, έλλειψη αποστάσεων ασφαλείας σε διάφορους χώρους των στρατοπέδων και ανεπαρκή ατομικά μέσα προστασίας. Στις 26 Μαρτίου ένας ανθυπασπιστής Τεχνικού στην Ξάνθη, 46 ετών, νικήθηκε από τον κορονοϊό. 

Πλέον, όμως, μετά την επιδείνωση της κατάστασης, φαίνεται πως ακολουθεί η εξομάλυνσή της. Συνοπτικά, μεταξύ άλλων, το προσωπικό θα προσέρχεται στα στρατόπεδα που έχουν κρούσματα εκ πετριτοπής, ενώ παράλληλα σε καραντίνα τίθενται όσοι στρατιωτικοί είναι σύζυγοι προσωπικού από τον κλάδο της υγείας. Όπως είναι φυσικό, δεν παυει να γεννα ανησυχια ο πυκνος αριθμος φανταρων και προσωπικου στα στρατοπεδα.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ (Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης), ο ανθυπολοχαγός Βάιος Τσαπρούνης, εξηγεί στην HuffPost Greece ότι η κατάσταση στα στρατόπεδα του νομού και ιδιαίτερα στο στρατόπεδο του Πετροχωρίου, όπου έγινε και το επίκεντρο της προσοχής, έχει βελτιωθεί και θα συνεχίσει να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα από σήμερα.

«Η κατάσταση έχει βελτιωθεί με την έννοια της προστασίας του προσωπικού. Δεν παρατηρείται συγχρωτισμός, τα στελέχη έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές για την προστασία όλων και πλέον γίνεται εκ περιτροπής εργασία», εξηγεί ο κ. Τσαπρούνης. 

Ακόμη, επισημαίνει ότι «θα μοιραστούν άμεσα γάντια και μάσκες στο προσωπικό». Αυτό που τόνισε ως απαραίτητο είναι να αντιληφθούν και οι στρατιώτες την ατομική τους ευθύνη, ώστε να μην εκτροχιαστεί η ελεγχόμενη ως τώρα κατάσταση, 

Εξάλλου, όσοι έχουν διαγνωστεί και όσοι θα διαγνωστούν με κορονοϊό, μπαίνουν σε καραντίνα, τηρούμενοι τους κανόνες του ΕΟΔΥ. Πλέον, όλα τα στρατόπεδα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ, μετά τις δικαιολογημένες κατηγορίες. 

Σχετικά με την εν λόγω κωλυσιεργία, ο κ. Τσαπρούνης, σημείωσε ότι υπήρχε θέμα σχετικά με την πρόληψη, αλλά από τη στγμή που έγινε αντιληπτή η κατάσταση, υπήρξε άμεση αντίδραση. 

Για το αν θα υπάρξει μετάθεση στρατιωτικών σε άλλες στρατιωτικές μονάδες εκτός νομού, εξήγησε ότι ο κατάλληλος που θα μπορεί να το κρίνει αυτό θα είναι κάποιος γιατρός και για την ώρα δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση.