ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2020 17:27 EEST

Πρώην ερωμένη του Χουάν Κάρλος υποστηρίζει πως της έδωσε 64 εκατομμύρια για να αγοράσει σπίτια

… επειδή της χρωστούσε πολλά. Η ισπανική μοναρχία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της.

Χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από την μια χώρα στην άλλη, κρυφές εταιρείες μακριά από την Ευρώπη, ερωμένες και σκάνδαλα, είναι όλα όσα πλαισιώνουν τον πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, του οποίου η εικόνα «κατεδαφίζεται» έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων που θέλουν τον ίδιο να εμπλέκεται σε περιπέτειες που έθεταν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του παλατιού.

Η έρευνα κατά της διαφθοράς που εκπονεί ο εισαγγελέας και που εμπλέκει και τον πρώην βασιλιά εστιάζει αυτή την ώρα στην πρώην ερωμένη του, Κορίνα Λάρσεν, στην οποία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της El Pais, εκείνος διέθεσε εξωφρενικά ποσά για να αγοράσει σπίτια.

Η γυναίκα στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2018 φέρεται να υποστήριξε πως ο Ισπανός μονάρχης της προσέφερε το ποσό των 64,8 εκατομμυρίων ευρώ «από αγάπη και ευγνωμοσύνη» για να εγγυηθεί το μέλλον της ίδιας και των παιδιών της.

Σύμφωνα με την Λάρσεν, ο Χουάν Κάρλος της έδωσε τα χρήματα σαν δώρο. Εκείνος γνώριζε ότι είχε κάνει πολλά γι’ αυτόν, είπε η πρώην σύντροφος του βασιλιά, η οποία επίσης αποκάλυψε πως το 2012 απήχθη από τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Γερμανίδα επιχειρηματίας τότε έχει καταθέσει γραπτά στο δικαστήριο ότι ο στρατηγός Φέλιξ Σανθ Ρολντάν, πρώην επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ισπανίας, ενορχήστρωσε μία εκστρατεία εκφοβισμού και παρενόχλησης εναντίον της, με εντολή του Χουάν Κάρλος.

Εκείνον τον μήνα, είπε ότι έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό της από μία ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας ότι «φίλοι της στην Ισπανία», τους ζήτησαν να την προστατέψουν και έστειλαν πρώην λεγεωνάριους στο διαμέρισμά της στο Μονακό.

Η εταιρεία Siam Partner SA, της οποίας ιδιοκτήτρια είναι η ίδια, έλαβε επίσης δάνειο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώην βασιλιά για την αγορά δύο κατοικιών και την ανακαίνισή τους στο Villars, ένα ελβετικό χωριό.

Υπενθυμίζουμε πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχει ξεκινήσει έρευνα για τον Χουάν Κάρλος, ο οποίος κατάφερε να αποκαταστήσει ομαλά την μοναρχία και την δημοκρατία στην χώρα μετά τον θάνατο του στρατηγού Φράνκο.

Η μελέτη επικεντρώνεται στις πιθανότατα παράνομες προμήθειες του που συνδέονται με ένα συμβόλαιο για τρένα υψηλής ταχύτητας στην Σαουδική Αραβία.

Οι ισπανικές εταιρείες έκλεισαν μια συμφωνία 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μέκκα-Μεδίνα. Στην έρευνα, στην οποία εμπλέκονται επίσης ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι Ισπανοί αξιωματούχοι κατά της διαφθοράς υποπτεύονται ότι ο βασιλιάς κράτησε ορισμένα αδήλωτα κεφάλαια στην Ελβετία, ενώ η χώρα οφείλει να παράσχει σχετικά έγγραφα.

«Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται, ακριβώς, στην διαπίστωση ή την απόρριψη της εγκληματικής συνάφειας των πράξεων που συνέβησαν μετά τον Ιούνιο του 2014», ανέφερε η ισπανική εισαγγελία. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από τον πρώην βασιλιά ή τους δικηγόρους του.