ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2018 11:55 EEST | Updated 12/04/2018 11:56 EEST

Προϊστορικό «θαλάσσιο τέρας» ίσως να είναι το μεγαλύτερο πλάσμα που έζησε ποτέ

MR1805 via Getty Images

Τα απομεινάρια ενός γιγαντιαίου θαλάσσιου ερπετού βρέθηκαν στη νοτιοδυτική Αγγλία: Γνωστό ως ιχθυόσαυρος, το πλάσμα αυτό έζησε πριν από περίπου 205 εκατομμύρια χρόνια και είχε μήκος που που πλησίαζε τα 30 μέτρα, σύμφωνα με τους συντελεστές έρευνας που περιγράφει το απολίθωμα, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, η επικρατούσα άποψη μεταξύ των βιολόγων είναι πως το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ είναι η γαλάζια φάλαινα, αλλά το συγκεκριμένο απολίθωμα, όπως και άλλα, υποδεικνύουν ότι ίσως κάποτε να υπήρχαν και άλλα, μεγαλύτερα πλάσματα στις θάλασσες του πλανήτη μας.

Οι ιχθυόσαυροι ήταν στην ουσία δεινόσαυροι του ωκεανού, με σχήματα σώματος που θύμιζαν τα σημερινά δελφίνια. Στο «ζενίθ» τους βρέθηκαν πριν από 210 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ύστερη Τριασική, αλλά κάποιοι συνέχισαν να υπάρχουν και κατά τα τέλη της Κρητιδικής Περιόδου. Φαίνονται να εξαφανίστηκαν περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια πριν τη μαζική εξάλειψη των ειδών που έφερε το τέλος των δεινοσαύρων. Πολλοί ιχθυόσαυροι ήταν πολύ μικρότεροι από το πλάσμα που ανακαλύφθηκε στη Βρετανία.

 

 

Όσον αφορά στην εύρεσή του, αυτή έλαβε χώρα τον Μάιο του 2016 στο Λίλστοκ του Σόμερσετ, όταν ο αυτοδίδακτος κυνηγός απολιθωμάτων και ένας από τους συντελεστές της έρευνας, Πολ ντε λα Σαλ, βρήκε ένα μεγάλο κομμάτι απολιθωμένου οστού. Ο ντε λα Σαλ έστειλε φωτογραφίες σε ειδικούς θαλασσίων ερπετών, καθώς υποψιάστηκε ότι μπορεί να ανήκε σε ιχθυόσαυρο. Περαιτέρω έρευνες έφεραν στο φως πέντε κομμάτια απολιθωμάτων τα οποία ταίριαζαν μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα μεγάλο οστό, που θεωρείται πως ανήκε στην κάτω σιαγόνα του πλάσματος. Με βάση αυτό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιχθυόσαυρος αυτός ίσως ήταν μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλον ήταν μέχρι τώρα γνωστός στην επιστήμη.

Όπως διαπίστωσαν οι δύο ειδικοί στους οποίους εστάλησαν οι φωτογραφίες, Ντιν Λόμαξ και Τζούντι Μασάρ, εξετάζοντας ένα άλλο, πλήρες απολίθωμα που είχε βρεθεί το 2004, διαπίστωσαν πως το νέο πλάσμα που βρέθηκε ήταν 25% μεγαλύτερο. Κατά τον Λόμαξ, το εύρημα αυτό οδήγησε στην επανερμηνεία μιας σειράς ευρημάτων που είχαν βρεθεί στο Γκλόστερσαϊρ της Αγγλίας, κάποια εκ των οποίων είχαν βρεθεί το 1850. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ανήκαν σε γιγαντιαίους ιχθυόσαυρους, ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερους και από αυτόν που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost