Προς τη Βουλή η αύξηση του ακατάσχτου για χρέη στο Δημόσιο

Προβλέπει και το σταδιακό «ξεπάγωμα» χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών
The_Light_Painter via Getty Images

Προ των πυλών της Βουλής βρίσκεται η ρύθμιση για την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού σε όσους έχουν οφειλές στο Δημόσιο. Εκτός απροόπτου τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη με την οποία θα προβλέπεται η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού σε όσους είναι συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς συμφώνησε προκειμένου να φέρει προς ψήφιση το συγκεκριμένο μέτρο. Το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους τεχνοκράτες των Θεσμών επέμεινε στην αναγκαιότητα του μέτρου προκειμένου να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες «παγωμένοι» λογαριασμοί μετά από κατασχέσεις ή υπό την απειλή της κατάσχεσης.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία στους δανειστές τα οποία δείχνουν ότι η «επιβράβευση» των συνεπών οφειλετών θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα και θα μειώσεις τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Αποδέσμευση λογαριασμών

Η νέα διάταξη θα προβλέπει το σταδιακό «ξεπάγωμα» χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών, γεγονός που θα λύσει τα χέρια πάρα πολλών επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν μπορούν να κινηθούν.

Η σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος έχει «παγώσει» μετά από κατάσχεση θα γίνεται ανάλογα με το ρυθμό αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, εάν οι επιχειρήσεις ή ιδιώτες προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους τότε το Δημόσιο θα επιτρέπει να αποδεσμευτεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ποσό το οποίο θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.

Για παράδειγμα εάν φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο το ποσό των 6.000 ευρώ, η εφορία θα προχωρήσει σε κατάσχεση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ στον ακατάσχετο λογαριασμό θα κατάσχει το επιπλέον ποσό από τα 1.250 ευρώ που είναι ακατάσχετα.

Εάν ο φορολογούμενος προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής του, τότε η εφορία θα αρχίσει σταδιακά να αποδεσμεύει τους λογαριασμούς του. Στην περίπτωση που ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, η πληρωμή της πρώτης δόσης των 500 ευρώ που αναλογεί στο χρέος των 6.000 ευρώ, αυτόματα το «ακατάσχετο» όριο στο λογαριασμό του θα φτάσει τα 1.500 ευρώ. Μετά τη δεύτερη κατάθεση το ποσό θα αυξηθεί στα 1.700 ευρώ, ενώ αν πληρώσει και τις 12 δόσεις το όριο στο λογαριασμό του θα φτάσει τις 4.000 ευρώ.

Οι φορολογικές αρχές εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, καθώς αρκετοί επαγγελματίες και ιδιώτες θα προσπαθήσουν να «ξεπαγώσουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ρυθμίζοντας μέρος των οφειλών τους. Αντίστοιχα, με την εφαρμογή της νέας διάταξης εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι συναλλαγές μέσω τραπεζών, καθώς υπό το φόβο των «κατασχέσεων» επαγγελματίες έβρισκαν άλλους τρόπους για να κάνουν τις συναλλαγές τους.