ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2019 19:54 EEST | Updated 18/04/2019 20:45 EEST

Βραχυκύκλωμα το πιο πιθανό αίτιο της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Η εξήγηση στην οποία κλίνουν οι αρχές.

ASSOCIATED PRESS

Αξιωματούχος των γαλλικών αρχών δήλωσε πως οι ερευνητές θεωρούν πως βραχυκύκλωμα είναι το πιθανότερο αίτιο της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα σχετικά με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, είπε πως οι ερευνητές δεν έχουν λάβει ακόμα το πράσινο φως για να εργαστούν στον καθεδρικό και να ψάξουν στα συντρίμμια για λόγους ασφαλείας.

 

Gonzalo Fuentes / Reuters
 

Όπως είπε ο ίδιος στο Associated Press, το μνημείο ενισχύεται ακόμα και ξύλινους στύλους για να υποστηριχθούν κάποια εύθραυστα τμήμα των τοίχων.

Στο μεταξύ, εταιρεία που δουλεύει στον καθεδρικό ανέφερε πως μια κάμερα time lapse που είχε εγκατασταθεί μερικές ώρες πριν από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων ίσως να περιέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία ως προς το τι προκάλεσε τη φωτιά.

 

MICHEL EULER via Getty Images

 

H Europe Echafaudage είναι μία από τις πέντε εταιρείες που είχαν αναλάβει την αποκατάσταση του 90 μέτρων οβελίσκου, που κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά.

Οι εικόνες από την κάμερα, που είχε τοποθετηθεί στο βόρειο καμπαναριό και είναι πλέον στα χέρια των ερευνητών, δείχνει τους πρώτους καπνούς να αναδύονται από τη βάση, είπε στο Reuters ο Μαρκ Εσκενάζι, εκπρόσωπος της Europe Echafaudage.

 

ALAIN JOCARD via Getty Images

 

Η καταστροφική φωτιά σε ένα από τα πιο αγαπημένα μνημεία της Γαλλίας προκάλεσε οδύνη σε όλη τη Γαλλία. Μιλώντας σε πυροσβέστες, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε πως είχε μιλήσει τηλεφωνικά στον Πάπα Φραγκίσκο, προσθέτοντας πως ο ποντίφικας θα επισκεφθεί τη Γαλλία μόλις μπορέσει.

Οι αρχές εκτιμούν πως η πυρκαγιά ήταν ατύχημα, αν και δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο εμπρησμού. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν και αυτές πως είναι πιθανόν να υπήρξε πρόβλημα στα ηλεκτρικά.

(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press)