Πρόταση δυσπιστίας: Στα «κόκκινα» η ένταση

Κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα
Αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα
Eurokinissi

Από την Τετάρτη το απόγευμα (25/1) η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας διεξάγεται στη Βουλή σε πολύ υψηλούς τόνους, δίνοντας και μία πρόγευση για το κλίμα πόλωσης που αναμένεται να επικρατήσει στην προεκλογική περίοδο.

Ακόμα υψηλότεροι τόνοι αντιπαράθεσης αναμένονται σήμερα λόγω των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, με το ενδιαφέρον βέβαια να εστιάζεται σε αυτές των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται σίγουρο ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, ένα πεδίο που συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκτιμά ότι μπορεί να προσελκύσει και άλλους από το κεντρώο ακροατήριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης την οποία εξέφρασε και κατά την τελευταία του ομιλία: «Σχετικά με το θέμα των περίφημων υποκλοπών εμείς έχουμε ήδη τοποθετηθεί, με ευθύτητα. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Χωρίς να αγνοούμε λάθη, αλλά και χωρίς να διαλύουμε μία πολύτιμη Υπηρεσία».

Η άποψη που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζεται στο σχόλιο που έκανε από την Κρήτη ο πρωθυπουργός: «Αυτή η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό».

Κυβερνητικές πηγές: ”Δώρο” Τσίπρα η πρόταση δυσπιστίας

Όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω της ψηφοφορίας δίνεται η ευκαιρία να φανεί για άλλη μια φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής και χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ως «δώρο» προς την κυβέρνηση για αρκετούς λόγους. Αρχικά επειδή –όπως λένε- δίνει τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην κυβερνητική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, για όλα: Για την οικονομία, την απασχόληση, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου.

Επίσης γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με σειρά ερωτημάτων τα οποία οφείλει να απαντήσει, όπως για τις επισυνδέσεις που γίνονταν επί κυβέρνησης του, για την αναφορά από τον ίδιο συγκεκριμένων ονομάτων, την πληροφόρηση που είχε, τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να απαντήσει για την υπόθεση Καλογρίτσα και για τις αποκαλύψεις με τα «μαύρα» χρήματα που πήγαιναν στην Κουμουνδούρου καθώς και για τον διασυρμό που υπέστη η χώρα με τη υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, αλλά και για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον φράχτη παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα.

Για όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα διευρύνει δηλαδή την ατζέντα της συζήτησης, κάτι που έχει ήδη φανεί από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο κοινοβούλιο αυτό το τριήμερο, ενώ αναμένεται να θέσει εκ νέου το δίλημμα με το οποίο θα δώσει την εκλογική μάχη και που δεν είναι άλλο από το «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;»

Δημοφιλή