ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2020 14:16 EEST

Προβλέψεις για καύσωνες και ρεκόρ θερμοκρασιών το καλοκαίρι

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, ωστόσο η κλιματική αλλαγή δεν φαίνεται να «υποχωρεί».

ASSOCIATED PRESS

«Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ ζεστός μήνας και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η υπερθέρμανση του πλανήτη καθυστερεί ή μειώνεται» σημειώνει ο Αντρέας Μπέκερ, της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle- όπου τονίζεται πως μπορεί ο κορονοϊός να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή για κάποιον λόγο «υποχωρεί» ή μειώνει την έντασή της.

Επιπλέον ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος ήταν πολύ ξηροί μήνες, ενώ ο Φεβρουάριος αντίθετα είχε πολλές βροχές. Η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Γερμανίας, του Ρήνου, αυξήθηκε πάνω από έξι μέτρα στις αρχές Μαρτίου.Τώρα βέβαια αρχίζει και πάλι να μειώνεται. Η στάθμη του νερού βρίσκεται μεν στο μέσο όρο των 3,5 μέτρων, αλλά εξακολουθεί να μειώνεται.

Οι βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου είχαν αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια υγρασίας στο έδαφος κατά τα τελευταία δύο χρόνια, λέει ο Μπέκερ. Το καλοκαίρι του 2018 και του 2019 η Ευρώπη είχε ρεκόρ θερμοκρασιών άνω των 40 βαθμών.

Ο Αντρέας Μαρξ από το Ινστιτούτο Helmholtz στη Λειψία σημειώνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε ένα ασυνήθιστα υψηλό έλλειμμα βροχοπτώσεων σε όλη τη Βόρεια Γερμανία, αλλά και σε μεγάλες περιοχές της Πολωνίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ρουμανίας. Ο ειδικός τόνισε παρόλα αυτά ότι τρεις εβδομάδες χωρίς βροχή παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων για την Ευρώπη.

Οι μετεωρολόγοι είναι απρόθυμοι να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς ήδη οι προβλέψεις για μια εβδομάδα ή δύο θεωρούνται αβέβαιες. Ο Μπέκερ και ο Μαρξ θεωρούν ότι ο καιρός στην Ευρώπη είναι λιγότερο προβλέψιμος λόγω των βουνών, των θαλασσών και του Ατλαντικού σε σχέση με την Αυστραλία για παράδειγμα, η οποία περιβάλλεται από νερό από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί υποθέτουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι επίσης πιο ζεστό από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία στη Γερμανία ενδέχεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 0,5 έως 1 βαθμό. Ο Μαρξ μάλιστα αναμένει όχι μόνο υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και ιδιαίτερα υψηλή ξηρασία στην Ευρώπη μέχρι το καλοκαίρι.

Αν ισχύουν όλα αυτά που υποπτεύονται οι εμπειρογνώμονες, οι Ευρωπαίοι θα υποφέρουν από καύσωνες και φέτος το καλοκαίρi – φέτος ενδεχομένως σε συνδυασμός με περιορισμούς κυκλοφορίας εξαιτίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν κατά πόσον οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα επηρεάσουν την εξάπλωση του κορονοϊού: Πολλοί ερευνητές προειδοποιούν πως δεν θα έπρεπε να εναποτίθενται πολλές ελπίδες σε αυτό, ωστόσο άλλοι κορονοϊοί συνήθως ανακόπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες.