ΤΟ BLOG
21/07/2018 15:21 EEST | Updated 21/07/2018 15:21 EEST

Ψημένη ρακή: Το καλύτερο αντίδοτο της Αμοργού!

go-amorgos.gr
Ψημένη ρακή και ρακόμελο Αμοργού

Το καλύτερο φάρμακο θα σου πουν οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες που θα συναντήσεις στα κατά τόπους παρεϊστικα μαγαζάκια στο νησί. Έτσι για να πάρεις μια ανάσα ζεστασιάς, κεφιού και ζωντανής διάθεσης. Μερικές γουλιές είναι αρκετές για να έρθεις στα ίσια σου, ενώ έχει και θεραπευτικές ιδιότητες κατά του βήχα ή του πονόλαιμου.

Μα φυσικά πρόκειται για το ρακόμελο ή / και την ψημένη ρακή!

Αν επισκέπτεσαι για πρώτη φορά την Αμοργό μόνος σου, με το άλλο σου μισό ή με καλή παρέα, είναι σίγουρο ότι θα γίνεις μάρτυρας σε κάποιο Αμοργιανό γλέντι, ή live μουσική που θα ακούσεις στα κατά τόπους μαγαζιά, με το γλέντι να ανάβει για τα καλά, τα βιολιά να παίρνουν φωτιά και την ψημένη να ρέει άφθονη!

Tip: Πιες ψημένη ακόμη και για να ζεσταθείς καθώς ο βραδινός αέρας θα σε επισκεφθεί μες το Καλοκαίρι κυρίως στη πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα.

Καλό είναι να γνωρίζεις ότι η ρακή αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού, έχει τη δική της ιεροτελεστία παρασκευής και συμπληρώνει το γαστρονομικό παζλ της Αμοργού με πολλές ακόμη επιλογές σε τοπικά προϊόντα και λιχουδιές του νησιού.

Η διαφορά της με το ρακόμελο είναι ότι το τελευταίο θα σου το φέρουν ζεστό (θα σου βράσουν σε μπρίκι), ενώ αποτελεί συνδυασμός μελιού και καρυκευμάτων, όπως κανέλα και γαρύφαλλο.

Ευκαιρία να γνωρίσεις, τέλος, μερικές από τις εκδηλώσεις που σερβίρεται άφθονη καθώς και περιστάσεις της ζωής των Αμοργιανών.

  • Προσφέρεται ως κέρασμα κατά την επίσκεψή σου στην Ιερά Μονή Χοζοβιώτισσας.
  • Στις 26 Ιουλίου, θα το καταναλώσεις στη γιορτή της ψημένης που διοργανώνεται ετήσια στο λιμάνι των Καταπόλων.
  • Παραμονές της Αγίας Παρασκευής θα το βρεις στο μεγαλύτερο πανηγύρι της νησιωτικής Ελλάδας στις 25 Ιουλίου.
  • Στην ετήσια γιορτή ξεροτήγανου στην Αιγιάλη τον Σεπτέμβριο.
  • Στην ετήσια γιορτή παστελιού που πραγματοποιείται στη Χώρα μετά τις 15 Αυγούστου.
  • Στα ετήσια έθιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στο νησί, όπως στον «Καπετάνιο» πριν τη Σαρακοστή, αλλά και το Αμοργιανό Πάσχα.
  • Γάμους, βαφτίσια και χαρές των κατοίκων.

Μάθε περισσότερα για την ιστορία και τα συστατικά για τη ψημένη ρακή αμοργου στο go-amorgos.gr.

Πιες στην υγειά σου αλλά και της παρέας σου, όταν σε κεράσουν ή την επιλέξεις για δοκιμή σε κάποιο μαγαζάκι κατά τις διακοπές σου στο νησί του απέραντου γαλάζιου!

Sponsored Post