ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/08/2020 13:02 EEST | Updated 14/08/2020 13:36 EEST

Reuters: Μικροσύγκρουση ελληνικού με τουρκικό πολεμικό πλοίο

Τι αναφέρουν για το συμβάν πηγές του υπουργείου Αμυνας.

EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ

Ενα ελληνικό και ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο ενεπλάκησαν σε μίνι σύγκρουση την Τετάρτη κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε πηγή του ελληνικού υπουργείου Αμυνας στο πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντάς τo συμβάν ως «ατύχημα».

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις κινείται μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, παρακολουθούμενο στενά από διάφορες ελληνικές φρεγάτες.

Την Τετάρτη σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, μια από αυτές - η φρεγάτα «Λήμνος» - πλησίαζε το Ορούτς Ρέις όταν μπήκε στην πορεία του ένα από τα τουρκικά πλοία που το συνόδευαν, το Κεμάλ Ρέις.

Η ελληνική φρεγάτα έκανε ελιγμούς για να αποφύγει τη σύγκρουση και στη διαδικασία αυτή η πλώρη της άγγιξε το πίσω μέρος της τουρκικής φρεγάτας, ανέφερε η ελληνική πηγή στο Reuters.

«Ηταν ένα ατύχημα», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η φρεγάτα Λήμνος δεν υπέστη ζημιά. Στη συνέχεια, μάλιστα, έλαβε μέρος σε κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα ανοικτά της Κρήτης την Πέμπτη το πρωί.

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε επίθεση σε ένα τουρκικό πλοίο που κάνει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου θα έχει «υψηλό τίμημα».

«Είπαμε ότι όποιος επιτεθεί στο Ορουτς Ρέις, θα πληρώσει υψηλό τίμημα, και σήμερα έλαβαν την πρώτη τους απάντηση», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιστατικό.