ΔΙΕΘΝΕΣ
06/02/2021 11:19 EET | Updated 06/02/2021 11:48 EET

Ρουμανία: Τραγωδία με θάνατο βρέφους την ώρα της βάπτισής του

Το μωρό είχε βίαιο θάνατο και βρέθηκε υγρό στους πνεύμονές του, σύμφωνα με την αυτοψία.

DANIEL MIHAILESCU via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου.

Ο θάνατος ενός μωρού μόλις έξι εβδομάδων μετά από μια τελετή βάπτισης στη Ρουμανία έχει προκαλέσει θλίψη και οργή στη χώρα.

Το μωρό υπέστη καρδιακή ανακοπή αφού βυθίστηκε τρεις φορές στο νερό. Είχε βίαιο θάνατο και βρέθηκε υγρό στους πνεύμονές του, σύμφωνα με την αυτοψία.

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις με έναν Ορθόδοξο αρχιεπίσκοπο να αναφέρει ότι τέτοιες τελετές θα εξεταστούν εκ νέου για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες.

Περίπου 60.000 άτομα υπέγραψαν αίτημα για αλλαγή του τελετουργικού. Ο Αρχιεπίσκοπος Κάλινιτς είναι το ανώτερο μέλος του κλήρου που υποστηρίζει αυτή τη μεταρρύθμιση. «Σε άλλες εικόνες, ο Ιησούς στέκεται στο νερό μέχρι το λαιμό του, και με το κεφάλι του κεκλιμένο παίρνει το βάπτισμα ρίχνοντας νερό πάνω από το κεφάλι του», ανέφερε.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία από εισαγγελείς σε βάρος του ιερέα που πραγματοποίησε την βάπτιση στη βορειοανατολική πόλη Σουτσεάβα.

Εάν ο θάνατος του άτυχου βρέφους οδηγήσει σε μεταρρύθμιση του τρόπου διεξαγωγής των τελετουργιών, αυτό αναμένεται να α προκαλέσει ρήξη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να διατηρήσουν αυτήν την αρχαϊκή τελετή της βύθισης του κεφαλιού του μωρού στο νερό.

«Ποτέ δεν θα αλλάξουμε το τελετουργικό. Οι κανόνες αυτής της θρησκείας ισχύουν για πάνω από 1.000 χρόνια. Γι ’αυτό δεν θα αλλάξουμε. Δεν θα μας εκφοβίσουν» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος της Κωνστάντζα.

Η ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας δεν φημίζεται για μεταρρύθμισεις, αλλά αυτή η τραγωδία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρουμανία είναι ευρέως σεβαστή, αλλά δέχεται ήδη σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της πανδημίας.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, καθώς οι Ρουμάνοι επρόκειτο να μπουν σε lockdown, οι ιερείς στη βόρεια πόλη Κλουζ κοινωνούσαν τους πιστούς χρησιμοποιώντας την ίδια λαβίδα.

(με πληροφορίες από BBC, CNN)