Ρώσος επιστήμονας έχει μια ανησυχητική θεωρία για το γιατί δεν έχουμε συναντήσει ακόμη εξωγήινους

Ρώσος επιστήμονας έχει μια ανησυχητική θεωρία για το γιατί δεν έχουμε συναντήσει ακόμη εξωγήινους
gremlin via Getty Images

Είμαστε μόνοι; Υπάρχουν οι εξωγήινοι; Και γιατί δεν τους έχει δει κανείς;

Κανείς δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις ακόμη. Όμως ο Ρώσος φυσικός Alexander Berezin, από το National Research University of Electronic Technology (MIET), έχει μια άποψη επ′ αυτού.

Λέει ότι εάν ένας πολιτισμός αναπτύξει την ικανότητα να ταξιδέψει στα άστρα και τους γαλαξίες, θα εξαλείψει αναπόφευκτα όλους τους άλλους πολιτισμούς. Όχι απαραίτητα γιατί θεωρεί την εξωγήινη φυλή κακή. Αλλά επειδή μπορεί να μην μας παρατηρήσουν καν και η εκθετική τους επέκταση σε όλο τον γαλαξία μπορεί να είναι πιο σημαντική γι ’αυτούς από ό,τι εμείς.

«Απλώς δεν θα μας παρατηρήσουν, με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι που κατασκευάζουν μια πολυκατοικία θα καταστρέψουν μια μυρμηγκοφωλιά, επειδή δεν έχουν κίνητρο να την προστατεύσουν», λέει χαρακτηριστικά.

Και σύμφωνα με τον Berezin, οι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα είναι τα μυρμήγκια, αφού, όπως εκτιμά ο ίδιος θα είναι εκείνοι που θα καταστρέψουν άλλους πολιτισμούς στο μέλλον. «Εάν υποθέσουμε ότι η εκτίμησή μου είναι σωστή, τι θα σήμαινε αυτό για το μέλλον; Η μόνη εξήγηση είναι η επίκληση της ανθρωπογενούς αρχής. Είμαστε οι πρώτοι που φτάσαμε στην (σ.σ. διαγαλαξιακή) σκηνή και πιθανότατα οι τελευταίοι που θα φύγουμε».

Ο Berezin θυμίζει μάλιστα τον καπιταλισμό και την αποικιοκρατία ως δύο ιστορικά παραδείγματα που δείχνουν την τάση των ανθρώπων να καταστρέφουν πολιτισμούς.

Πηγές: Independent, IFLScience