Η Ιταλία διεκδικεί τα σκήπτρα του ακραίου λαϊκισμού της Ευρώπης

Ο τελευταίος στόχος της επιχείρησης γοητείας του Σαλβίνι είναι ο Ορμπάν.
Balazs Szecsodi/Hungarian Prime Minister's Press Office/MTI via AP

Ο λαϊκιστής υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας ενώνει τα δεξιά κόμματα της Ευρώπης υπό μία αντι-μεταναστευτική, αντι-ισλαμική και αντι-γραφειοκρατική σημαία, ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, ισχυριζόμενος ότι θα ανασχεδιάσει την ήπειρο, μακριά από τις Βρυξέλλες, την τεχνοκρατική καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο τελευταίος στόχος της επιχείρησης γοητείας του Ματέο Σαλβίνι είναι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν. Οι δυό τους ήρθαν πιό κοντά με επίκεντρο το κοινό όραμά τους για μία Ευρώπη με ισχυρά σύνορα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σαλβίνι στην Ουγγαρία και την ξενάγηση στους φράχτες από συρματόπλεγμα που έχει υψώσει ο Ορμπάν από το 2015 για να κρατήσει μακριά πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Φρανς Τίμερμαν, ο Δανός πολιτικός που είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφιος για την προεδρία, χαρακτήρισε την συνάντηση Σαλβίνι-Ορμπάν «μία ερωτική σκηνή...βασισμένη σε οικογενειακές αξίες που, όμως, σημαίνουν διακρίσεις...»

Οι θαυμαστές του Σαλβίνι

Ο Σαλβίνι, που έγινε υπουργός το 2018 όταν το κόμμα του συνεργάστηκε στον σχηματισμό κυβέρνησης με το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων, προκάλεσε τον θαυμασμό του Ορμπάν όταν έκλεισε τα λιμάνια της Ιταλίας στα πλοία που μετέφεραν μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στην θάλασσα.

Η επιρροή του Σαλβίνι στην διαμόρφωση της ευρωσκεπτιστικής πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου ENF (Europe of Nations and Freedom) είναι ξεκάθαρη. Ακροδεξιά κινήματα όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας και το Δημοκρατικό Φόρουμ της Ολλανδίας βρίσκονται στον πυρήνα της ομάδας, η οποία έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει την Εναλλακτική για την Γερμανία, όπως και πιό μετριοπαθή Σκανδιναβικά κόμματα.

Ο Σαλβίνι θέλει να ολοκληρώσει την καμπάνια του για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου δίπλα και σε άλλους δεξιούς, λαϊκιστές ηγέτες, στην πλατεία Ντουόμο του Μιλάνου, στις 18 Μαΐου. Μιλώντας στην Ουγγαρία. ο Σαλβίνι δήλωσε ότι μετά τις εκλογές «μία νέα Ιστορία θα αρχίσει για την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς λαούς». Το κόμμα του Ορμπάν, το Φιντές, ήταν μέχρι σήμερα μέλος του πιο μετριοπαθούς Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την οποία εκδιώχθηκε πρόσφατα, με την αιτιολογία ότι η Ουγγαρία είναι λιγότερο δημοκρατική από τότε πού ανέλαβε την διακυβέρνησή της ο Ορμπαν.

Κατά την ξενάγηση του Σαλβίνι στους φράχτες από συρματόπλεγμα που έχει υψώσει ο Ορμπάν στα Ουγγρικά σύνορα.
Κατά την ξενάγηση του Σαλβίνι στους φράχτες από συρματόπλεγμα που έχει υψώσει ο Ορμπάν στα Ουγγρικά σύνορα.
Balazs Szecsodi/Hungarian Prime Minister's Press Office/MTI via AP

Το «φλέρτ» με τον Ορμπαν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δίστασε μεν να απαντήσει στην ερώτηση αν το κόμμα του θα ενταχθεί στην ENF, αλλά η πρόσθεσή του να «φλερτάρει» τον Σαλβίνι φαίνεται ξεκάθαρα. Οπως δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, μπορεί ο Μπερλουσκόνι - σταθερό μέλος του ΕΛΚ από το οποίο εκδιώχθηκε το Φιντές - να παραμένει «ο καλύτερος φίλος» του στην Ιταλία, αλλά ο Σαλβίνι είναι το μέλλον.

«Ο ρόλος του Σαλβίνι είναι πιο σημαντικός» δήλωσε στην εφημερίδα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών θέλει να τοποθετήσει την πολιτική στο επίκεντρο των αποφάσεων της Ε.Ε. και να σπρώξει στο περιθώριο τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων.

«Είναι μία ισχυρή συμμαχία που δεν υπήρχε πριν. Δεν θα την χαρακτήριζα ως δεξιά, αλλά ως εναλλακτική απέναντι στους γραφειοκράτες» δήλωσε ο Σαλβίνι μιλώντας στην Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Ελκυστικός σύμμαχος

Οι ευρωεκλογές μπορεί να αναδείξουν τη Λέγκα του Σαλβίνι ως το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προοπτική η οποία κάνει συντηρητικά κινήματα ακόμα και εκτός Ευρώπης να τον βλέπουν ως ελκυστικό σύμμαχο.

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ένας εκ των θαυμαστών του Σαλβίνι, ετοιμάζει μία Ακαδημία για μελλοντικούς λαϊκιστές ηγέτες σε ένα μοναστήρι έξω από την Ρώμη, παρά τις τοπικές αντιδράσεις. Ο Σαλβίνι είχε λάβει μέρος στο ετήσιο Παγκόσμιο Κογκρέσο Οικογενειών που έγινε στην Βερόνα στο τέλος Μαρτίου. Οι εχθρικές θέσεις του αμερικανικού υπερσυντηρητικού συνασπισμού απέναντι στις αμβλώσεις και στην LGBT κοινότητα, έρχεται σε αντίθεση με τις πιο φιλελεύθερες απόψεις του Σαλβίνι, αλλά το παγχνίδι σε πιο μεγάλα γήπεδα τον ανεβάζει στην εκτίμηση των Ιταλών συντηρητικών ψηφοφόρων.

Οι πιο σημαντικές Ευρωεκλογές

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι Ευρωεκλογές, που συνήθως αφήνουν αδιάφορους τους ψηφοφόρους, αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων 20 χρόνων.

«Οι Ευρωεκλογές προσφέρουν την ευκαιρία για την εξαγωγή του brand του Σαλβίνι στο εξωτερικό, οπότε οι συζητήσεις με αμφιλεγόμενα πρόσωπα για αμφιλεγόμενα θέματα βοηθούν το μήνυμά του. Προσπαθεί να φέρει στην Ευρώπη αυτό που έφερε στην Ιταλία» πιστεύει ο Γουλφάνγκο Πικολί, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Λέγκα του Βορρά αναμένεται να ξεπεράσει το 32,2% στις Ευρωεκλογές, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων θα κινηθεί γύρω στο 22,5% και το αντίπαλο Δημοκρατικό Κόμμα στο 21,5%. Τα κέρδη της Λέγκας θα «εξαργυρωθούν» κυρίως στο εσωτερικό της Ιταλίας και όχι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στην ENF δυσκολεύονται να βρουν κοινό έδαφος σε θέματα οικονομικής και περιβαλοντικής πολιτικής, παρά την συμφωνία τους στο μεταναστευτικό.

Και ναι μεν η επιρροή της ENF είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί στις Ευρωεκλογές, «το ερώτημα είναι αν τα μέλη της θα καταφέρουν αυτή την φορά να συνεργαστούν για να βελτιστοποιήσουν τα οφέλη» υποστηρίζει ο Πικολί. «Το άλλο ερώτημα αφορά τον Σαλβίνι: Μπορεί να γίνει ηγηθεί του ενωμένου δεξιού μετώπου στο Ευρωκοινοβούλιο;