Εικόνες εγκλεισμού στη Σαγκάη: Σε αυστηρότερο λόκνταουν, ακολουθεί το Πεκίνο

Πολλοί κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποιήσεις ότι δεν μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να παραλάβουν δέματα ή φαγητό.
Κάτοικοι της Σαγκάη
Κάτοικοι της Σαγκάη
Future Publishing via Getty Images

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας παίρνουν πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19, προκαλόντας νέο κύμα απογοήτευσης στους κατοίκους τους, ακόμη και ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της αδιάλλακτης μάχης με τον ιό.

Καθώς οι αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν την χειρότερη έξαρση κρουσμάτων COVID στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας, οι αρχές στην πόλη της Σαγκάη έχουν βάλει στόχο με τα νέα αυστηρά μέτρα να περιορίσουν στις μηδενικές τις λοιμώξεις εκτός των ζωνών καραντίνας μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Κάτοικος Σαγκάης
Κάτοικος Σαγκάης
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, το Σαββατοκύριακο ορισμένοι κάτοικοι σε τουλάχιστον τέσσερις από τις 16 συνοικίες της πόλης έλαβαν ειδοποιήσεις που έλεγαν ότι δεν μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να λάβουν παραδόσεις ως μέρος της προσπάθειας να μηδενιστούν τα κρούσματα της κοινότητας.

«Γυρίστε σπίτι, γυρίστε σπίτι!», φώναζε μια γυναίκα μέσω ενός τηλεβόα στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στον κήπο μιας πολυκατοικίας το Σαββατοκύριακο.

via Associated Press

Η οργή των κατοίκων έχει πυροδοτηθεί από διαδικτυακούς λογαριασμούς των αρχών που εξανάγκασαν τους γείτονες ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό να μπουν σε καραντίνα με την απαίτηση να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να απολυμανθούν, κάτι που οι νομικοί εμπειρογνώμονες κατήγγειλαν ως παράνομο. Ένα βίντεο δείχνει την αστυνομία να ανοίγει ένα λουκέτο κλειδαριάς αφού ένας κάτοικος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα του.

Σε άλλη περίπτωση, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο μια ηχογράφηση κλήσης γυναίκας που μάλωνε με αξιωματούχους που απαιτούσαν να ψεκάσουν απολυμαντικό στο σπίτι της, παρόλο που το τεστ της ήταν αρνητικό.

Future Publishing via Getty Images

Η Κίνα είναι ανένδοτη ότι θα εμμείνει στην πολιτική της για μηδενικό COVID-19 για την καταπολέμηση μιας ασθένειας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan στα τέλη του 2019, παρά τον αυξανόμενο φόρο στην οικονομία της.

Οι κινεζικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην κριτική για μια πολιτική που λένε ότι σώζει ζωές. Επισημαίνουν πολύ υψηλότερους αριθμούς θανάτων σε άλλες χώρες που έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς ή τους έχουν απορρίψει εντελώς, σε μια προσπάθεια να «ζήσουν με τον COVID» παρόλο που οι λοιμώξεις εξαπλώνονται.

«Πρέπει να επιμείνουμε στη ρύθμιση της ροής και του ελέγχου της μετακίνησης των ανθρώπων», δήλωσε η δημοτική κυβέρνηση της Σαγκάης απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τα πιο πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

Τη Δευτέρα, η Σαγκάη ανέφερε πτώση στα νέα κρούσματα για 10η συνεχόμενη ημέρα.

Future Publishing via Getty Images

Ξαφνικό λόκνταουν

Στο Πεκίνο, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο κλήθηκαν να εργάζονται από το σπίτι, ενώ ακόμα περισσότεροι δρόμοι, συγκροτήματα κατοικιών και πάρκα τέθηκαν σε περιορισμό τη Δευτέρα, καθώς η πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμά της πανδημίας από το 2020.

Περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων ανεστάλησαν καθώς διεξήχθησαν περισσότεροι γύροι δοκιμών σε λίγες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Τσάογιανγκ και Φανγκσάν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν και οι δύο από τις δημοτικές αρχές ως «προτεραιότητα των προτεραιοτήτων» στο έργο της πόλης για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Το Πεκίνο κατέγραψε τη Δευτέρα 49 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα για τις 8 Μαΐου, ανεβάζοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων από τις 22 Απριλίου σε περισσότερα από 760.

Aly Song via Reuters

Το Πεκίνο ελπίζει να αποφύγει τις εβδομάδες καραντίνας που έχει υποστεί η Σαγκάη, αλλά ο αυξανόμενος αριθμός κτιρίων κατοικιών που υπόκεινται σε εντολές λόκνταουν έχει ενοχλήσει τους κατοίκους.