ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/06/2019 10:51 EEST

Σε αχαρτογράφητα νερά το ΚΙΝΑΛ

Σε κλίμα εσωστρέφειας – Προβληματισμός για το “διαζύγιο” με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αγωνία για την 7η Ιουλίου.

Eurokinissi

Σε κάθε εκλογική διαδικασία στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε αναβρασμός. Στελέχη που μπαινόβγαιναν στο κτίριο, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία, αγωνία για τα αποτελέσματα, ενώ τις ημέρες δόξας μαζευόταν πλήθος κόσμου. Η Κυριακή της 2ας Ιουνίου όμως δεν έμοιαζε σε τίποτα με άλλες Κυριακές εκλογών. Ελάχιστοι δημοσιογράφοι -κυρίως τηλεοπτικών μέσων για τις απαραίτητες ζωντανές συνδέσεις – ενώ τα λιγοστά στελέχη που βρέθηκαν στη Χαριλάου Τρικούπη έφυγαν από νωρίς για τα τηλεοπτικά πάνελ. Και βέβαια, για κόσμο ούτε λόγος.

Αιτία, ο έντονος προβληματισμός πολλών στελεχών- αλλά και ψηφοφόρων- εξαιτίας της ρήξης ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο και του “διαζυγίου” που ακολούθησε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ιστορικά στελέχη απέφυγαν -τουλάχιστον έως τώρα- να τοποθετηθούν δημόσια για την κόντρα Γεννηματά-Βενιζέλου, ενώ σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους αρκούνται να δηλώσουν τον αιφνιδιασμό που ένιωσαν στην είδηση της αποχώρησης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το Κίνημα Αλλαγής, χωρίς να δεν κρύβουν την αγωνία τους για το μέλλον του Κινήματος.

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά, αλλά και στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις λόγω των εκλογών, υποστήριζαν ότι η απόφαση να μπει στην πρώτη θέση του Επικρατείας ο Γιώργος Καμίνης αντί του Ευάγγελου Βενιζέλου, δείχνει την πρόθεση για διεύρυνση του κόμματος στον προοδευτικό χώρο. Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος -ειδικά τη χρονική στιγμή που έγινε, δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η ουσία είναι ότι πλέον το ΚΙΝΑΛ μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και σε φάση έντονης εσωστρέφειας. Ακόμα και μεταξύ των υποστηρικτών του υπάρχει διάσταση απόψεων, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από μία βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ψηφοφόροι που τάσσονται υπέρ της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι η παρουσία Βενιζέλου θα έκανε πιο δύσκολη την αριστερή αντεπίθεση που θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ τον επικρίνουν για την συνύπαρξη με τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ την περίοδο της διακυβέρνησης το 2012-15, κίνηση που κατά τη γνώμη τους προκάλεσε πρόβλημα στο προοδευτικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, υποστηρικτές του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρούν ότι πίσω από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά κρύβεται η πρόθεση της να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-κάτι που συνομιλητές της αποκλείουν κατηγορηματικά- αλλά και η αγωνία της να κρατήσει το κόμμα υπό την πλήρη έλεγχο της, έχοντας απαλλαγεί από έντονες πολιτικές προσωπικότητες, όπως είναι αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ακόμα και αν ρισκάρει να καταποντιστεί εκλογικά.

Ο Δημήτρης Ρέππας, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη του (Ραδιόφωνο News 24/7) υποστήριξε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και από τις δύο πλευρές. Συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να έχει βρεθεί μία άλλη λύση και όχι η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Και τώρα τι;”, είναι το ερώτημα που κυριαρχεί, όχι μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του Κινήματος, αλλά σχεδόν σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Γιατί τα όσα συμβαίνουν εντός του ΚΙΝΑΛ δεν αφήνουν αδιάφορα τα άλλα στρατόπεδα. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς, ότι η αποχώρηση Βενιζέλου από το Κίνημα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές ισορροπίες και τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ήδη κάποια στελέχη που ήταν πολύ κοντά στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα κατέλθουν ως υποψήφιοι στις εκλογές, ενώ υπάρχουν αρκετοί που συνδέουν την αποτυχία εκλογής Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας -υποψηφιότητα που είχε και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-με τα τελευταία γεγονότα.

Την ίδια ώρα, στη ΝΔ παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Αν και υπήρξε μία φημολογία για πιθανή συνεργασία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στελέχη της Πειραιώς τονίζουν ότι από πουθενά δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, ούτε και να αποκλείσει κατηγορηματικά κάποια συμπόρευση μετεκλογικά. Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ακόμα και αν κερδίσει την αυτοδυναμία, θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες. Αυτό πάντως που δεν αποκλείουν πηγές της Πειραιώς είναι την πιθανότητα ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα, μετά από το «διαζύγιο» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να στηρίξουν με την ψήφο τους τη ΝΔ. Όσο για την ενδεχόμενη μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ, κάποιοι εκτιμούν ότι δεν θα είναι όση θα ήθελε η Φώφη Γεννηματά.

Τα αποτελέσματα που θα παράξει η ρήξη Γεννηματά-Βενιζέλου, θα τα δείξει το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο “οργανισμός” του ΚΙΝΑΛ υπέστη ένα ισχυρό σοκ και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πως θα αντιδράσει...