ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/01/2020 15:42 EET | Updated 17/01/2020 15:48 EET

Σε κοινή γραμμή Μητσοτάκης - Χαφτάρ για το μνημόνιο Τουρκίας - Σάρατζ

Κατά του τουρκικού παρεμβατισμού τάχθηκε ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Eurokinissi

 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Χαλίφα Χαφτάρ συζήτησαν για τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, τον ρόλο της Τουρκίας και την στάση που θα τηρήσει ο στρατάρχης στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Χαλίφα Χαφτάρ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, ο στρατάρχης κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο Χαλίφα Χαφτάρ κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Η εκτίμηση του αρχηγού του Εθνικού Λιβυκού Στρατού είναι ότι ο λαός της χώρας του θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Στην διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Αυτό που προκύπτει από την κυβερνητική πλευρά είναι ότι από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ - Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.