Συνεχείς σεισμοί στη Νότια Εύβοια μετά τα 4,8 Ρίχτερ, τι λένε οι σεισμολόγοι

Επίκεντρα ανοιχτά του οικισμού Ζαράκες και των Νέων Στυρων. Κλειστά τα σχολεία στην Κάρυστο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν καταγραφεί αρκετοί μικροσεισμοί έως 2,4R.
|
www.gein.noa.gr
www.gein.noa.gr
www.gein.noa.gr

Σειρά σεισμικών δονήσεων καταγράφονται στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, από το πρωί της Τρίτης χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, λόγων των συνεχών σεισμικών δονήσεων αποφασίστηκε πως α σχολεία στην Κάρυστο θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα.

Η αρχή έγινε με σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν καταγραφεί αρκετοί μικροσεισμοί έως 2,4 Ρίχτερ με επίκεντρο κυρίως τα Στύρα και τους Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

″Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία.

Όπως ανέφερε, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο, ενώ επισήμανε ότι η περιοχή από την οποία προήλθε δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητα.

Νωρίτερα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρότερα μεγέθη εδώ και αρκετές ημέρες, συνεπώς υπάρχει μια διέγερση, η οποία επιβάλλεται να αξιολογηθεί για να δούμε πού ακριβώς πορευόμαστε».

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός. Χρειάζεται μια προσοχή» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι καλό θα είναι να μην λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής, πριν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

O δε πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας έκανε λογό για σεισμό «έκπληξη» αφού μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε πως πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα και για ένα ρήγμα που δεν βρίσκεται στην επιφάνεια.

«Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή. Δεν έχουμε ρήγμα στην επιφάνεια πρέπει να είναι στο υπέδαφος το ρήγμα και να μην είναι ορατό», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έγινε έντονα αισθητός στο λεκανοπέδιο γιατί υπάρχει κατευθυντικότητα της ενέργειας από το ρήγμα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές.

Εκτίμησε δε πως κατά πάσα πιθανότητα ο σεισμός των 8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος ωστόσο, τόνισε πως οι σεισμολόγοι δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι αν δεν περάσουν αρκετές ώρες και προσθέτει ότι υπήρξαν προσεισμοί και μετασεισμοί πάνω από 2 και μέχρι 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κλειστά τα σχολεία στην Κάρυστο

Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με τον δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο είπε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφερθεί ζημιές. Ο κ. Ραβιόλος ανέφερε ότι στις 5 τα ξημερώματα έγινε ένας σεισμός περίπου 3 Ρίχτερ.

Επίσης είπε πως τα σχολεία του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά. “Επειδή καταγράφονται αρκετοί μετασεισμοί και γίνονται έλεγχοι, κλείσαμε προληπτικά τα σχολεία”.

Ο Αντιδήμαρχος Στυραίων, Θοδωρής Τζώρτζης, επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε αναφορές για ζημιές.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα