Σημαντική εξέλιξη στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι λένε πως αποσύρονται από τη Χερσώνα

Επίσης σκοτώθηκε κατοχικός αξιωματούχος και ανατινάχτηκε γέφυρα.
.
.
STRINGER via REUTERS

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, διέταξε την Τετάρτη τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου, μπροστά στις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στην πόλη της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή ενδεχομένως σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες υποχωρήσεις της Ρωσίας και ένα πιθανό κομβικό σημείο στον πόλεμο, που είναι κοντά στο τέλος του ένατου μήνα του- ωστόσο η ουκρανική πλευρά διατηρεί τις επιφυλάξεις της.

Σε σχόλια στην τηλεόραση, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής της πολεμικής προσπάθειας, είπε ότι δεν ήταν πλέον δυνατός ο ανεφοδιασμός της πόλης της Χερσώνας. Όπως είπε, πρότεινε να σχηματιστούν γραμμές άμυνας στην ανατολική όχθη του ποταμού.

«Έχοντας αξιολογήσει εκτενώς την παρούσα κατάσταση, προτείνεται να στηθεί άμυνα στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου» είπε ο Σουροβίκιν. «Καταλαβαίνω πως αυτή είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, μα ταυτόχρονα θα διατηρήσουμε το πιο σημαντικό- τις ζωές των στρατιωτών μας και, γενικά, τη μαχητική αποτελεσματικότητα των δυνάμεων, που είναι μάταιο να διατηρούμε στη δεξιά όχθη σε μια περιορισμένη περιοχή».

.
.
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

Ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι της Ουκρανίας, πάντως, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη της Χερσώνας. «Μέχρι να ανεμίζει η ουκρανική σημαία πάνω από τη Χερσώνα, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική απόσυρση» δήλωσε στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, προσθέτοντας πως ρωσικές δυνάμεις παρέμεναν στην πόλη, η οποία κατελήφθη λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και είναι η μόνη πρωτεύουσα ουκρανικής περιφέρειας που έπεσε σε ρωσικά χέρια.

«Η Ουκρανία δεν λαμβάνει υπόψιν αυτές τις δηλώσεις (από τη Ρωσία)» είπε ο Ποντόλιακ, σημειώνοντας πως ρωσική δύναμη παραμένει στην πόλη και επιπλέον δυνάμεις στέλνονταν στην περιφέρεια. Ο ίδιος, μιλώντας στο Associated Press, είπε ότι «μέχρι τώρα δεν έχουμε δει ενδείξεις πως η Ρωσία εγκαταλείπει την πόλη, κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι δηλώσεις ίσως είναι παραπληροφόρηση». Από πλευράς του ο στρατιωτικός αναλυτής Όλεχ Ζντάνοφ είπε στο AP πως ίσως οι ανακοινώσεις περί αποχώρησης να είναι ρωσική παγίδα για να επιτεθούν οι Ουκρανοί, να εισχωρήσουν στις ρωσικές άμυνες και να πλαγιοκοπηθούν. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε συνάντηση με στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας στο Κίεβο για να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Επίσης, η κύρια γέφυρα σε δρόμο που οδηγεί έξω από τη Χερσώνα ανατινάχτηκε και ένα από τα κορυφαία στελέχη της κατοχικής διοίκησης της Μόσχας σκοτώθηκε σε κάτι που ρωσικά κρατικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν ως τροχαίο, προκαλώντας περαιτέρω αναταραχή στην περιοχή, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ έδειχναν τη γέφυρα Νταρίβκα, στον κύριο αυτοκινητόδρομο προς τα ανατολικά να έχει καταρρεύσει στον ποταμό Ίνουλετς, παραπόταμο του Δνείπερου, που χωρίζει την Ουκρανία στα δύο. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πώς ανατινάχτηκε η γέφυρα.

Ουκρανοί που ανέβασαν τις φωτογραφίες εικάζουν πως την ανατίναξαν τα ρωσικά στρατεύματα στο πλαίσιο προετοιμασιών για υποχώρηση, μα ο Ζντάνοφ είπε στο Reuters ότι ενδεχομένως να καταστράφηκε από Ουκρανούς σαμποτέρ με σκοπό την απομόνωση των ρωσικών δυνάμεων και την «αποκοπή της μάχιμης δύναμης στη μέση».

via Associated Press

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν επίσης τον θάνατο του Κιρίλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης, λέγοντας πως σκοτώθηκε σε τροχαίο, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις συνθήκες. Ο Στρεμούσοφ, μία από τις πιο «υψηλού προφίλ» κατοχικές φιγούρες, είχε υποδείξει τις τελευταίες ημέρες πως η Μόσχα μπορεί να απέσυρε τις δυνάμεις της από τον υπό ρωσικό έλεγχο θύλακα στη δυτική όχθη του Δνείπερου, που είναι το τμήμα του μετώπου που τελεί υπό την στενότερη παρατήρηση.

Η Ρωσία έχει διατάξει την απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή- η Ουκρανία κάνει λόγο για εξαναγκασμό σε εκτοπισμό- εν όψει μιας μεγάλης μάχης, υπαινισσόμενη πως θα μπορούσε να αποσυρθεί σε καλύτερες γραμμές άμυνας κατά μήκος του Δνείπερου. Το Κίεβο λέει πως δεν αναμένει οι Ρώσοι να φύγουν αμαχητί.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι απώθησαν μια ουκρανική επίθεση στη Σνιχουρίβκα, στο μέτωπο 50 χλμ βόρεια της Νταρίβκα, κατά μήκος του Ίνουλετς. Ο δήμαρχος που έχει ορίσει η Ρωσία εκεί είπελ, σύμφωνα με το RIA, πως κάτοικοι είχαν δει άρματα μάχης και ότι σε εξέλιξη ήταν σκληρές μάχες.

«Ήρθαν σε επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας και είπαν ότι κινούνταν άρματα γύρω και, σύμφωνα με τις πληροφορίες (των κατοίκων) σκληρές μάχες δίνονταν στις άκρες της πόλης» είπε ο δήμαρχος, Γιούρι Μπαραμπάσοφ. «Άνθρωποι είδαν εξοπλισμό να κινείται στους δρόμους, στο κέντρο».

Ο Βιτάλι Κιμ, ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας του Μικολάιφ, που συνορεύει με τη Χερσώνα, εκτίμησε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν διώξει τους Ρώσους από την περιοχή. «Τα ρωσικά στρατεύματα παραπονιούνται ότι τους έχουν ήδη διώξει από εκεί» δήλωσε μέσω Telegram ο Κιμ.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή