ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/05/2021 07:37 EEST | Updated 05/05/2021 10:31 EEST

Συμμορφώθηκαν οι πολλοί – Αστείες δικαιολογίες από λίγους στα μπλόκα της ΕΛΑΣ

Οι ένστολοι ήρθαν αντιμέτωποι με την ευρηματικότητα και το χιούμορ των Ελλήνων που ήθελαν να περάσουν τα μπλόκα.

KenWiedemann via Getty Images
.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό επιχείρησε να παραβιάσει τις απαγορεύσεις και να κάνει «Πάσχα στο χωριό», όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεκάδες μπλόκα έστησαν τα στελέχη της τροχαίας και όχι μόνο στους κόμβους που οδηγούν μακριά από τις μεγαλουπόλεις.

Στην περίπτωση της Αττικής, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου, τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ έδειξαν ότι από την Παρασκευή, 23 Απριλίου, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο έφυγαν συνολικά 223.497 οχήματα. Οι αστυνομικοί υποχρέωσαν τους οδηγούς μόνον 1.626 αυτοκινήτων να κάνουν αναστροφή και να μην συνεχίσουν το ταξίδι τους, ποσοστό 0,73%.

Οι ένστολοι για ακόμα μία φορά ήρθαν αντιμέτωποι με την ευρηματικότητα και το χιούμορ του Έλληνα. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν εκείνο με έναν πενηντάχρονο οδηγό, ο οποίος επικαλέστηκε την εγκυμοσύνη της πεθεράς του. Όταν ο αστυνομικός τον ρώτησε πόσων ετών είναι η εγκυμονούσα, ο οδηγός αποκρίθηκε 45, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι ήταν ο δεύτερος γάμος του πεθερού και όχι η βιολογική μητέρα της συζύγου του. Η αλήθεια είναι πως, όταν ο τροχονόμος του ζήτησε να κάνει αναστροφή, το έπραξε χωρίς αντιρρήσεις.

Πολλοί ήταν εκείνοι, που επικαλέστηκαν τη συγκομιδή καρπού, όπως ένας εβδομηντάχρονος επιχείρησε να πείσει ότι έχει όψιμα ελαιόδεντρα, αλλά έπεσε σε γνώστη αστυνομικό και του ζήτησε να επιστρέψει.

Με μία γενική παρατήρηση, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε στη Huffpost πως, αν και εορταστική περίοδος, δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη αύξηση στις μετακινήσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Εξαίρεση ίσως να αποτέλεσαν τα αεροπορικά ταξίδια, καθώς σε αυτά ο έλεγχος δεν ήταν γενικευμένος όπως στις εθνικές οδούς.