Τέσσερις περιπτώσεις που θα πρέπει να φοράμε την μάσκα μας όταν η πανδημία τελειώσει

Τι θέση θα πρέπει να έχει η μάσκα στην μετά-την-πανδημία εποχή;
.
Maskot via Getty Images
.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μάθαμε ότι οι μάσκες είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19 επειδή βοηθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης των αναπνευστικών σταγονιδίων, του πρωταρχικού μέσου μόλυνσης από τον ιό. Παρόλο που δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην ανοσία της αγέλης, οι επιστήμονες σκέφτονται ήδη πώς η χρήση μάσκας μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη μετά την πανδημία. Η HuffPost μίλησε με εμπειρογνώμονες που εξήγησαν πώς και πότε μπορεί να είναι κατάλληλη η κάλυψη του προσώπου μας με μάσκα, ακόμα και μετά την υποχώρηση της απειλής της COVID-19.

Κατά την περίοδο της εποχιακής γρίπης, εάν είμαστε ασθενείς

Η συμμόρφωση στην σωστή χρήση μάσκας έκανε κάτι περισσότερο από την προστασία από τον κοροναϊό: Είδαμε τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από γρίπη στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Όπως ο ιός COVID-19, η γρίπη είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται εισπνέοντας μολυσμένα σταγονίδια. Πολλές οδηγίες για τη δημόσια υγεία απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού θα ισχύουν επίσης για τη γρίπη: να πλένουμε τα χέρια μας, να μένουμε σπίτι εάν αισθανόμαστε άρρωστοι και να φοράμε μάσκα εάν δεν μπορούμε να κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις από τους άλλους σε εσωτερικούς χώρους.

«Η κάλυψη είναι πάντα επιθυμητή όσον αφορά την προστασία των ανθρώπων από αναπνευστικές ασθένειες: Εάν είμαστε μολυσμένοι, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουμε την λοίμωξη σε κάποιον άλλο», δηλώνει ο Μπέρναρντ Κάμινς, ιατρός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων στο Mount Sinai Health System.

Ο Κάμινς σημείωσε ότι τα τυπικά, προ-πανδημικά μηνύματα δημόσιας υγείας (όπως) «καλύπτετε τον βήχα σας» μπορεί να μην είναι (πλέον) αρκετά. Αντ′ αυτού, η καθοδήγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει να λέμε στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι εάν είναι άρρωστοι και να φορούν μάσκα εάν αντιμετωπίζουν συμπτώματα και δεν είναι σε θέση να μείνουν στο σπίτι.

Όταν χρειαζόμαστε προστασία σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους

Έχουμε μάθει ότι η στενή επαφή με άλλους σε κακά αεριζόμενους χώρους είναι ο γρηγορότερος τρόπος εξάπλωσης του ιού. Ακόμα και μετά την COVID-19, διατρέχουμε τον κίνδυνο να προσβληθούμε από αναπνευστικές λοιμώξεις - από τη γρίπη έως το κοινό κρυολόγημα - όποτε βρεθούμε σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.

Θα μπορούσε να έχει νόημα να καλύψουμε το πρόσωπό μας σε ορισμένες από αυτές τις περιστάσεις για επιπλέον προστασία, δηλώνει ο Φρεντ Πέλζμαν, γενικός παθολόγος και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Weill Cornell Medicine.

«Όταν βρισκόμαστε κοντά σε πολλούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε σε ένα χώρο με περιορισμένο αέρα που δεν ανακυκλώνεται, νομίζω ότι οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι σημαντικές», δηλώνει ο Πέλζμαν στην HuffPost, κατονομάζοντας κινηματογραφικές αίθουσες, αίθουσες σχολείων, αθλητικούς χώρους εσωτερικού χώρου και την δημόσια συγκοινωνία ως παραδείγματα χώρων στους οποίους μπορεί να είναι δύσκολο να κρατηθεί η απόσταση.

Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται και μαθαίνουμε περισσότερα, ενδέχεται να δούμε βελτιώσεις στα συστήματα αερισμού εσωτερικού χώρου και προστατευτικά μέτρα που θα μπορούσαν να κάνουν τους εσωτερικούς χώρους ασφαλέστερους εν τω συνόλω...

Όταν εμφανίζονται νέες παραλλαγές της COVID-19 ή όταν η ανοσία μας είναι χαμηλότερη

Η COVID-19 πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί ποτέ πλήρως. Ακόμα κι αν φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης - η οποία μας παρέχει ισχυρή προστασία από τον ιό - θα συνεχίσει να υπάρχει στον πληθυσμό. Και, όπως και η γρίπη, θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται, με νέες παραλλαγές να εμφανίζονται.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή ανοσία για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφές για πόσο καιρό παραμένει η προστασία μετά από αυτό. Οι επιστήμονες εργάζονται για τις ενισχυτικές λήψεις Pfizer και Moderna, και λένε ότι θα μπορούσαμε να τις χρειαζόμαστε εντός 12 μηνών από τον πρώτο εμβολιασμό.

«Επειδή υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις στις οποίες εμβολιασμένα άτομα προσβάλλονται από τον ιό και (επειδή) λόγω διστακτικότητας απέναντι στο εμβόλιο (από μια μερίδα πληθυσμού), εξακολουθούν να υπάρχουν ευάλωτα άτομα, ο ιός μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται και να εξελίσσεται με νέες παραλλαγές», αναφέρει ο Κάμινς.

Καθώς είμαστε αντιμέτωποι με αυτούς τους άγνωστους κινδύνους, η καθολική κάλυψη με μάσκα θα μπορούσε να μας προστατεύσει από τη διάδοση του ιού καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές έως ότου λάβουμε ενισχυτικές λήψεις εμβολίων.

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού ή όταν βρισκόμαστε σε πληθυσμούς που υψηλού κινδύνου

Μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης παγκοσμίως - το χρονοδιάγραμμα για το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό - εκθέτουμε δυνητικά ευάλωτους πληθυσμούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη όταν ταξιδεύουμε από περιοχές χαμηλού κινδύνου. Το να φοράμε μάσκες σε αεροπλάνα ή σε άλλα μέσα διέλευσης, καθώς και σε δημόσιους χώρους, εάν ανήκουμε σε πληθυσμό που κινδυνεύει, μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Είναι σημαντικό οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας να συνεχίσουν να «ιχνηλατούν και να εποπτεύουν τις κοινότητες για να γνωρίζουν τον επιπολασμό του ιού», αναφέρει ο Πέλζμαν. Και πριν ταξιδέψουμε, ας αναζητήσουμε τα ποσοστά θετικότητας COVID και τα ποσοστά εμβολιασμού για τον προορισμό μας.

Ο κορονοϊός δεν είναι το πρώτο νέο ξέσπασμα ιών και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο. Γνωρίζουμε όμως ότι η χρήση μάσκας όταν δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις από τους άλλους μπορεί να μας προστατεύσει από το να προσβληθούμε και να διαδώσουμε λοιμώξεις. Η διατήρηση της μάσκας σε ορισμένες καταστάσεις θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση του κινδύνου της διάδοσης της ασθένειας.