Σύμπραξη Εκδίκησης: Τους πρόδωσαν κάμερες, συνομιλίες και DNA

Η διαδρομή από το Ψυχικό στα Πετράλωνα, το «βάψιμο-στοκάρισμα», ο πολυβολητής και ο οπλουργός.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

«Όλα ξεκίνησαν από την ενέργεια στην τράπεζα των Πετραλώνων. Από εκεί ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι, να ταυτοποιούνται οι εμπλεκόμενοι και να αποσαφηνίζεται ο ρόλος του καθενός». Με αυτές τις φράσεις υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος έχει άριστη γνώση της υπόθεσης, ξεκίνησε να περιγράφει στη HuffPost τα δεδομένα, που οδήγησαν στη σύλληψη των δέκα εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές πράξεις.

Τα βίντεο

Αναλύοντας εικόνες από κάμερες ασφαλείας τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατάφεραν να βρουν το δρομολόγιο των δραστών. Διαπίστωσαν πως ξεκίνησαν από την περιοχή του Ψυχικού με ένα δίκυκλο και ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές. Το ένα όχημα μία νοητή ευθεία, ενώ το δεύτερο μέσω πλατείας Ομονοίας και οδού Πειραιώς. Λίγα μέτρα μακριά από το υποκατάστημα της τράπεζας συναντήθηκαν και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου έγινε συνεπιβάτης του δικύκλου. Εκείνος ήταν που τοποθέτησε το μασούρι δυναμίτιδας στην είδοδο της οδού Ιώνων και άναψε το φυτίλι.

Το δίκυκλο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ήταν χαρακτηριστικό και πολύ γρήγορα το συνέδεσαν με ένα πρόσωπο, που γνώριζαν καθώς είχε επαφές με έναν παλιό τους γνώριμο, τον 36χρονο έγκλειστο των φυλακών, φερόμενο ως αρχηγό της Οργάνωσης.

Οι συνομιλίες

Σταδιακά με φυσική παρακολούθηση και τεχνικά μέσα οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής έβαλαν και τα υπόλοιπα πρόσωπα στο στόχαστρό τους. Σε ένα τηλεφώνημα, μάλιστα, άκουσαν έναν από τους κατηγορούμενους να προσπαθεί να πείσει έναν άνδρα να λάβει μέρος σε ενέργεια με οικονομικό αντάλλαγμα, χωρίς τελικά ο τελευταίος να το αποδεχθεί.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Σου έχω μια δουλειά.

ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ: Τι δουλειά;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Βάψιμο-στοκάρισμα. Θα πάρεις ένα τάλιρο (5.000€).

ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ: Τι εννοείς;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Θα στοκάρεις, δηλαδή θα οδηγήσεις, ή θα βάψεις, θα πας εκεί, θα το μπουμπουνίσεις και φύγαμε.

Ο πολυβολητής

Στο τρομοπακέτο, που εστάλη στην Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης και δεν ενεργοποιήθηκε, τα εξειδικευμένα στελέχη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων εντόπισαν δείγμα γενετικού υλικού στις μονωτικές ταινίες, που χρησιμοποίησε ο κατασκευαστής της βόμβας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αυτό το DNA ταυτοποιήθηκε αργότερα με εκείνο, που είχε εντοπιστεί στη Νέα Σμύρνη το 2021, κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας σε βάρος του πολυβολητή του Στρατού. Τότε τον είχαν τραυματίσει χτυπώντας τον με τη λαβή ενός όπλου στο κεφάλι. Ο ίδιος –σύμφωνα με τη δικογραφία- τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε εταιρεία της Κηφισιάς. Κάμερα ασφαλείας τον κατέγραψε να βγαίνει από το αυτοκίνητό του, με χαρακτηριστικές ζάντες και σχάρες, να φοράει ένα μπουφάν από το πορτ μπαγκάζ και τοποθετεί τη βόμβα.

Ο οπλουργός

Ο δεύτερος στρατιωτικός, που κατηγορείται, είναι στην ειδικότητα οπλουργός, υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία και, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε πρόσβαση σε εκρηκτικά, τα οποία συγκέντρωνε κυρίως ύστερα από ασκήσεις, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Στο σπίτι του, μάλιστα, οι αστυνομικοί βρήκαν ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πιθανό να προμήθευε με εκρηκτικά και άλλους ενδιαφερόμενους, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει προκύψει με στοιχεία μέχρι τώρα, ώστε να έχουν συμπεριληφθεί και άλλες περιπτώσεις στη δικογραφία.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για έξι κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα και αναμένεται να απολογηθούν το πρωί της Κυριακής.

Δημοφιλή