Σύμπραξη Εκδίκησης: Τα κίνητρα, οι συνομιλίες, το λάθος χτύπημα και ο ρόλος των στρατιωτικών

Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ποινικών και επιχειρησιακού βραχίονα, η γυναίκα της οργάνωσης και η χειροβομβίδα σε λάθος σπίτι.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις, επιτυχημένες και μη, ποιος ήταν ο ρόλος του κάθε ένα από τους δέκα συλληφθέντες, τα κίνητρά τους και τα λάθη τους φαίνεται πως έχουν σχηματίσει τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και αυτήν την έχουν αποτυπώσει στη δικογραφία, που σχημάτισαν σε βάρος των φερομένων τρομοκρατών.

Συνδετικός κρίκος, μεταξύ ποινικών και επιχειρησιακού βραχίονα, αλλά και συντάκτης των προκηρύξεων φέρεται από τις αρχές να είναι ο 36χρονος αντιεξουσιαστής, καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για ληστείες. Είναι και ο μόνος, στον οποίο οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής αποδίδουν ιδεολογικό υπόβαθρο. Ένα από τα στοιχεία, που τον έβαλε στο «στόχαστρό» τους είναι πως στην τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης», με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην τράπεζα των Πετραλώνων, χρησιμοποίησε στο κείμενο και το όνομά του αφιερώνοντας στον εαυτό του -λένε από την ΕΛ.ΑΣ- την ενέργεια.

Υποστηρικτικό ρόλο στην Οργάνωση αποδίδουν στους δύο εν ενεργεία στρατιωτικούς. Ο οπλουργός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος βρίσκεται σε μακρά αναρρωτική άδεια από την υπηρεσία του, φέρεται να είχε λόγω ειδικότητας πρόσβαση σε εκρηκτικές ύλες και να συγκέντρωνε «υπολείμματα», ύστερα από ασκήσεις, τα οποία παρέδωσε στην οργάνωση.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, μάλιστα, θεωρούν πιθανό να τροφοδοτούσε με εκρηκτικά και άλλους ενδιαφερόμενους. Δακτυλικό αποτύπωμα και DNA του πολυβολητή του Στρατού Ξηράς βρέθηκαν στο τρομοπακέτο, που είχε παραλήπτη την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης και αποκαλύφθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Ο συγκεκριμένος είχε απασχολήσει το 2012 το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών αναφορικά με την τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι ανωτάτης δικαστικού στο Χαλάνδρι, ενέργεια που αποδόθηκε στον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό, αλλά για εκείνη την υπόθεση δεν βρέθηκαν στοιχεία ικανά για να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Μεταξύ των συλληφθέντων, υπάρχει και μία γυναίκα, η οποία σύμφωνα με τις αρχές συμμετείχε στην τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στο υποκατάστημα τράπεζας των Πετραλώνων, στις 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εκτός από τον 36χρονο, κανένας από τους άλλους κατηγορουμένους δεν φαίνεται να έχει ιδεολογικό υπόβαθρο. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τους χαρακτηρίζουν τοξικοεξαρτημένους και ως κίνητρο για τη συμμετοχή τους βλέπουν τα χρήματα, αν και πρέπει να σημειωθεί πως κατά τις έρευνες δεν βρέθηκε κάποιο χρηματικό ποσό.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται πως τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου του 2023 είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό και χειροβομβίδα σε σπίτι στη Λάρισα, αλλά έκαναν λάθος αριθμό στη διεύθυνση και «χτύπησαν» το διπλανό σπίτι από εκείνο που ήθελαν, το οποίο ήταν του Διευθυντή των Φυλακών Λάρισας. Για αυτήν την ενέργεια, μάλιστα, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ένα από τα στοιχεία της υπόθεσης, που εξέπληξε έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, είναι πως οι συλληφθέντες μιλούσαν στα τηλέφωνα «ανοιχτά», χωρίς να χρησιμοποιούν κωδικούς και χωρίς να φοβούνται ότι κάποιος μπορεί να τους καταγράφει.

Δημοφιλή