Συνάντηση Μπορέλ-Μητσοτάκη: Δέσμευση της Ευρώπης η προστασία της ελληνικής κυριαρχίας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον συνομιλητή του την βούληση της Ελλάδας για την διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία.
Eurokinissi

Στην απερίφραστη καταδίκη της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από την Άγκυρα ως μοχλού πίεσης για πολιτικούς σκοπούς, κατά παράβαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, προχώρησαν μεταξύ άλλων, κατά την αποψινή τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά δύο κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου, επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν αποτελούν απλώς διμερή ζητήματα, αλλά υπόθεση που επιβαρύνει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον συνομιλητή του την βούληση της Ελλάδας για τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Υπογράμμισε, ωστόσο, στον κ. Μπορέλ ότι η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή