Συνδυαστικό εμβόλιο για τον κορονοϊό και γρίπη ετοιμάζει η Moderna για το 2023

Η Moderna ελπίζει να διαθέσει στην αγορά μια συνδυαστική αναμνηστική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό και τη γρίπη το φθινόπωρο του 2023.
Dado Ruvic via Reuters

Η Moderna ελπίζει να διαθέσει στην αγορά μια συνδυαστική αναμνηστική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό και τη γρίπη το φθινόπωρο του 2023.

Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna κατά της μετάλλαξης του κορονοϊού θα εισέλθει σε φάση κλινικής ανάπτυξης τις επόμενες εβδομάδες και η φαρμακευτική εταιρεία εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να μοιραστεί τα δεδομένα της με τις ρυθμιστικές αρχές γύρω στον Μάρτιο, δήλωσε πριν λίγες ώρες (17/1) ο Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ.

″Το εμβόλιο ολοκληρώνεται… θα πρέπει να εισέλθει σε φάση κλινικής ανάπτυξης τις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζουμε ότι τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να μοιραστούμε τα δεδομένα με τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να ορίσουμε τα επόμενα βήματα”, δήλωσε ο Μπανσέλ στη διαδικτυακή εκδήλωση Davos Agenda του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Moderna αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο που θα συνδυάζει την αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού με το πειραματικό εμβολιο της κατά της γρίπης.

Ο Μπανσέλ είπε ότι στο θετικό σενάριο το συνδυαστικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού και της γρίπης θα είναι διαθέσιμο έως το φθινόπωρο του 2023, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες.

″Στόχος μας είναι να μπορούμε να έχουμε μια ετήσια αναμνηστική δόση, ώστε να μην έχουμε θέματα συμμόρφωσης όπου οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν δύο-τρεις δόσεις τον χειμώνα”, πρόσθεσε.

Πολλές χώρες χορηγούν ήδη τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους πολίτες τους, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε ανθρώπους με ανοσοκατεσταλμένο ανοσοποιητικό, ενώ το Ισραήλ έχει ξεκινήσει να χορηγεί και τέταρτη δόση.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου το φθινόπωρο του 2022 καθώς η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων κατά του κορονοϊού πιθανότατα θα μειωθεί τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται αρκετά σκεπτικοί όσον αφορά θα πρέπει να χορηγούνται οι αναμνηστικές δόσεις. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τέταρτης αναμνηστικής δόσης.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο Άντονι Φάουτσι και τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις μπορούν να καταβάλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

″Όσον αφορά τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι «υπονομεύουν» την ανοσολογική απόκριση”.

Τέλος ο Φάουτσι πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι να υπάρξει μια αναμνηστική δόση που θα προκαλεί ανοσολογική απόκριση έναντι πολλών δυνητικών παραλλαγών του κορονοϊού.