Συνιδρυτής Apple: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει απάτες που εντοπίζονται δυσκολότερα

Προειδοποίηση από τον Στιβ Βόζνιακ.
NurPhoto via Getty Images

Ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ, προειδοποίησε πως η τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι) θα μπορούσε να οδηγήσει σε απάτες και παραπληροφόρηση που εντοπίζονται δυσκολότερα.

Μιλώντας στο BBC, ο Βόζνιακ είπε ότι φοβάται πως η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί και από κακόβουλους δρώντες, ενώ πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο Α.Ι θα έπρεπε να υποδεικνύεται ξεκάθαρα και ότι χρειάζεται η επιβολή κανόνων στον τομέα.

Ο ίδιος είχε βάλει την υπογραφή του σε επιστολή τον Μάρτιο (την οποία είχε υπογράψει και ο Έλον Μασκ) που περιελάμβανε έκκληση για παύση στην ανάπτυξη των πιο ισχυρών μοντέλων Α.Ι.

Ο Βόζνιακ, γνωστός στον κόσμο της τεχνολογίας και ως «Βοζ» (Woz) είναι ένας βετεράνος της Σίλικον Βάλεϊ, ο οποίος ίδρυσε την Apple μαζί με τον Στιβ Τζομπς και έφτιαξε τον πρώτο υπολογιστή της Apple.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο έξυπνη που είναι ανοιχτή σε κακόβουλους παίκτες, αυτούς που θέλουν να ξεγελάσουν ως προς το ποιοι είναι» σχολίασε. Παράλληλα, είπε ότι δεν πιστεύει πως η Α.Ι. θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους επειδή δεν έχει συναίσθημα, μα προειδοποίησε πως αυτό, κατά την άποψή του, θα κάνει τους κακόβουλους δρώντες ακόμα πιο πειστικούς, επειδή προγράμματα όπως το ChatGPT μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο που φαίνεται τόσο «έξυπνο».

Ο ίδιος θεωρεί πως την ευθύνη για οτιδήποτε παράγεται από Α.Ι και μετά δημοσιεύεται θα έπρεπε να έχουν αυτοί που το δημοσιεύουν: «Ένας άνθρωπος πραγματικά θα έπρεπε να αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη».

Ο ίδιος επιθυμεί επιβολή κανόνων για να είναι υπόλογες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, που «νομίζουν ότι μπορούν να γλιτώνουν από τα πάντα». Ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο σωστά: «Νομίζω πως οι δυνάμεις που επιδιώκουν τα λεφτά συνήθως νικούν, κάτι που είναι κάπως λυπηρό».

Δημοφιλή