ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας οι υποψήφιοι – Υπό προϋποθέσεις ο Πολάκης

«Να χαράξουμε τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής στη συνεδρίαση.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο (15/7).

Εκτός της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είχαν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους, σήμερα έθεσαν υποψηφιότητες ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Τι είπε ο Πολάκης

Ερωτηματικό υπήρχε για τον Παύλο Πολάκη ο οποίος τελικά ανέφερε ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν αλλάξει η διαδικασία. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Για μένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει.

2. Εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος.

Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Έφη Αχτσιόγλου: «Νέο σύγχρονο αριστερό κόμμα κορμός και βασικός εκφραστής του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου»

Την πρότασή της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κατεύθυνση ενός «νέου σύγχρονου αριστερού κόμματος που μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο και ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου», ανέπτυξε η Έφη Αχτσιόγλου καταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Αχτσιόγλου.

Αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών λέγοντας ότι «συνιστά μια τομή, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για την ελληνική κοινωνία» ενώ υπογράμμισε ότι «οι αντιθέσεις που οξύνονται διαρκώς και στην παρούσα φάση ενισχύουν το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος». Υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αντεπίθεσης που σαν προυπόθεση έχει «να κατανοήσουμε τα αίτια της πολιτικής μας ήττας» και πρόσθεσε: «η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος».

Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία», ανέφερε ο Νίκος Παππάς καταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και πρόσθεσε: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας και ξεκινάμε ένα εγχείρημα μιας νέας νικηφόρας πορείας».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια. Φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας. Υπό την ηγεσία του το κόμμα, η παράταξη έφτασε να διεκδικεί και να κερδίζει τη διακυβέρνηση. Και πιστώνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αξιοποίησε με επάρκεια όλο το πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο του χώρου μας».

Υποψήφιος ο Τζουμάκας

Την υποψηφιότητά του στην στην εκλογική διαδικασία για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Στέφανος Τζουμάκας.

Στην εισήγησή του με την οποία υπέβαλλε και την υποψηφιότητά του ο κ. Τζουμάκας αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η κυβέρνηση ως δήθεν λύσεις».

Σε αυτά συνεχίζει ο κ. Τζουμάκας προστίθεται «η ερήμην της βουλής και του ελληνικού λαού προσχώρηση στην λογική των συμβιβασμών που χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο και το Κυπριακό, παραβιάζοντας πάγιες εθνικές θέσεις καθ’ υπόδειξη εξωτερικών παραγόντων».

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει, «το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων».

Όσο για το κόμμα σημειώνει:

-Χρειαζόμαστε ανοικτό Πολιτικό κόμμα και επίσης Λαικό και Πολιτικό Κόμμα.

-Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι.

-Καταστατικές αλλαγές καθώς και θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.

Ευ. Τσακαλώτος στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.

Ο κ. Τσακαλώτος, που ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος, είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. «Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πώς πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος. Ακόμη σημείωσε ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρα και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον κόσμο με τις θέσεις του και ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. Μίλησε για τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά.

Μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα «όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα. Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

Ρ. Σβίγκου: Να χαράξουμε τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Καλούμαστε σήμερα, με αίσθημα ευθύνης, με συλλογικό προβληματισμό και συλλογική προσπάθεια, να χαράξουμε το δρόμο που βήμα-βήμα θα οδηγήσει το κόμμα μας σ’ αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, κατά την εισήγηση της στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.

«Να χαράξουμε», τόνισε, «τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κύμα στην ηγεσία μας. Νέο κύμα στις συμπεριφορές μας. Νέο κύμα στο πρόγραμμα, τις πολιτικές, την επικοινωνία με την κοινωνία. Νέο κύμα που θα ανεβάσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επίπεδο που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα παραπάνω: Στη δύναμη που θα έχει τη δυνατότητα, τη θέληση, αλλά και την πολιτική και το πρόγραμμα να σταθεί απέναντι στη ΝΔ. Ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και η ψήφος του λαού μας έταξε. Και ως κυβέρνηση αύριο».

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή