ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/06/2020 07:20 EEST | Updated 26/06/2020 08:01 EEST

ΣΥΡΙΖΑ: Λήξαν το ζήτημα Παππά

Στην Κουμουνδούρου έχουν επίγνωση ότι ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα του.

Eurokinissi

Λήξαν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον το ζήτημα Παππά. Οπως λήξαν κατέστη την προηγούμενη εβδομάδα το ζήτημα Παπαδημούλη. Και με ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και από τους δύο. Αλλά και με τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα και για τους δύο.

Στην Κουμουνδούρου έχουν επίγνωση ότι ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα του και να αμφισβητήσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «Στοιχειώδες Γουότσον», έλεγε χθες έμπειρο στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας ενθυμούμενο τον Σέρλοκ Χολμς και συνέχισε χαμογελώντας: «όταν λιποθυμούν παιδιά από πείνα, όταν κρύβεις πως ήθελες να μοιράσεις 20 εκατ. στους μηντιάρχες, όταν έχεις κατάρρευση εσόδων, όταν ο τζίρος έχει πέσει στο μισό, όταν έκλεισαν το 30% των καταστημάτων, όταν κινδυνεύουν 200.000 θέσεις εργασίας και επίκειται και μία εθνική κρίση εντός των προσεχών μηνών, και με το πώς στεγνώνει την μπουγάδα η σύζυγος του Τσίπρα θα ασχοληθείς».

Βεβαίως παρά την στήριξη του Αλ. Τσίπρα στον Ν. Παππά, και παρά τους χαμηλούς και συντροφικούς (όπως χαρακτηρίσθηκαν) τόνους, η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν ήταν ανέφελη. Κριτική υπήρξε κυρίως από τους προερχόμενους από την Προοδευτική Συμμαχία, ενώ και η αναφορά του Ευκλ. Τσακαλώτου για ανάλογα φαινόμενα σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέφερε την απάντηση του Ν. Παππά. Αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε τα πολιτικά δεδομένα έθεσαν η αυτοκριτική του Ν. Παππά και η εισηγητική κάλυψη του Αλ. Τσίπρα.

Επισημαίνεται δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτησε την λογική Πέτσα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε ως πολίτης και απαίτησε την φυλάκιση μίας δικαστού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε ότι ο Ν. Παππάς μίλησε ως πολίτης, και γι’ αυτό ο πρ. υπουργός ανέλαβε την ευθύνη.

Σε κάθε περίπτωση στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν να βάλουν στην άκρη τη σκανδαλολογία και να εστιάσουν στα πραγματικά προβλήματα. Στην Κουμουνδούρου λένε πως οι δημοσκόποι ενημέρωσαν το Μαξίμου ότι το φθινόπωρο τα νούμερα των μετρήσεων θα είναι ανάποδα. Και αυτό θα γίνει εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Επομένως η σκανδαλολογία είναι ύστατο καταφύγιο για την κυβέρνηση διότι δεν έχει κάτι άλλο να πει.

Το πρόβλημα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, καθώς θα πρέπει να οργανώσει το συνέδριο ανασυγκρότησης (που σημαίνει κάποια δόση εσωστρέφειας) και εργαστεί πολιτικά ώστε να χρεωθεί στην κυβέρνηση η επελαύνουσα κρίση.