ΝΔ: Ποια ανάληψη ευθύνης;

Κυβέρνηση και Πειραιώς βάλλουν κατά ΣΥΡΙΖΑ για την «υπόθεση Παππά».
Eurokinissi

Μπορεί ο Νίκος Παππάς να δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για «λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας» σχετικά με την υπόθεση της συζήτησης του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όμως στην Πειραιώς θεωρούν ότι μεγάλες ευθύνες έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Oπως λένε πηγές της ΝΔ, μετά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για κουβέντες του αέρα, υπό το φως αποκαλύψεων που εγείρουν πολύ σοβαρά πολιτικά ερωτήματα για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο κ. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του κ. Τσίπρα και μαζί παίζουν θέατρο» τονίζουν συγκεκριμένα από τη ΝΔ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το «ηθικό πλεονέκτημα» που είχαν πολλές φορές επικαλεστεί στελέχη της Κουμουνδούρου, πλέον δεν υφίσταται.

«Ανάληψη ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό θέμα δίχως παραίτηση ή αποπομπή δεν νοείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει παραιτήσεις από άλλους για το παραμικρό κι εδώ για ένα τόσο σοβαρό θέμα, σφυρίζουν αδιάφορα», υπογραμμίζουν από την Πειραιώς. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι κυβέρνηση και ΝΔ θα δώσουν συνέχεια στο θέμα, καθώς όπως τονίζουν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργούσε σαν «μαγαζί» με παραμάγαζα.

Εκτός όμως από την «υπόθεση Παππά», εξελίξεις υπήρξαν και για την έρευνα της Novartis. Οπως έγινε γνωστό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κλείνει η έρευνα με την επιβολή προστίμων και δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι έπεσαν οι τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

«Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών Αρχών», αναφέρεται –μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωση της ΝΔ το βράδυ της Πέμπτης 25/6, ενώ από την Πειραιώς σημειώνουν ότι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Η υπόθεση Novartis και το πρόστιμο αφορά μόνο για παράνομες προωθητικές ενέργειες σε ιδιώτες παρόχους, κλινικές και νοσοκομεία.

  • Δεν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή αξιωματούχους, ούτε για χειραγώγηση τιμών. Μόνο σε πρακτικές που αποσκοπούσαν στην υπερσυνταγογράφηση και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση για την προώθηση συγκεκριμένων σκευασμάτων.

  • Δεν προκύπτει τίποτα για οιαδήποτε έρευνα σχετικά με πολιτικά πρόσωπα.

  • Οσοι λένε ότι δεν μπορούσε να γίνει αναφορά για ποινικές ευθύνες προσώπων τρίτων χωρών λένε ψέματα διότι εάν κάποιος παραβιάσει την νομοθεσία των ΗΠΑ είναι ποινικά υπόλογος στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς του ή του τόπου κατοικίας του. Επιπλέον, όσοι τα λένε τώρα αυτά ήταν οι ίδιοι που ψευδώς έλεγαν ότι ελέγχονται Ελληνες πολιτικοί στο FBI.

Θα μετατεθεί μετά την 1 Ιουλίου το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων;

Εκτός όμως από υποθέσεις που σήκωσαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, η κυβέρνηση εστιάζει σε θέματα οικονομίας, καθώς βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό.

Οπως λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, συνεχίζεται η προετοιμασία, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα αεροδρόμια της χώρας θα ανοίξουν την 1 Ιουλίου, όμως δεν αποκλείεται αυτός ο σχεδιασμός να ανατραπεί καθώς υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεσης του ανοίγματος ευρωπαϊκών συνόρων πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων σε κάποιες χώρες. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις για το θέμα, κάτι που τόνισε και ο Στέλιος Πέτσας: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά όλες αυτές τις συζητήσεις, είναι σε συνεννόηση με τις Αρχές της ΕΕ και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της πριν από την 1η Ιουλίου. Προς το παρόν ο βασικός σχεδιασμός που έχει ανακοινωθεί παραμένει σε ισχύ».

Διπλωματικός «πυρετός» λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής

Την ίδια ώρα επικρατεί πυρετός στο διπλωματικό παρασκήνιο, με συνεχείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε., ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα μέσα Ιουλίου.

Την Πέμπτη 25/6 ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, με βασικά θέματα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά και την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Λίγες ώρες νωρίτερα, για τα ίδια θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οπως είναι γνωστό, το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιουλίου θα είναι το πρώτο που θα γίνει δια ζώσης μετά από αρκετούς μήνες λόγω της πανδημίας και εκεί θα συζητηθεί το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχευση της ελληνικής πλευράς είναι να εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν για ενίσχυση των κρατών μελών με 750 δισ. ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, θα θέσει στους εταίρους και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αυτή η στάση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοφιλή