Novartis: Εξωδικαστικός συμβιβασμός χωρίς αναφορά για δωροδοκία Ελλήνων πολιτικών

Η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώσει πρόστιμα ύψους 336 εκατ. ευρώ για δωροδοκίες γιατρών και κρατικών υπαλλήλων στην Ελλάδα.
Eurokinissi

Η Novartis AG και μια πρώην οφθαλμολογική μονάδα θα πληρώσουν περισσότερα από 346 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση αμερικανικών ποινικών και αστικών κατηγοριών ότι δωροδοκούσαν γιατρούς, νοσοκομεία και κλινικές στην Ελλάδα και το Βιετνάμ για να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και να χρησιμοποιήσουν τα χειρουργικά προϊόντα τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε την Πέμπτη ότι η Novartis Hellas, το ελληνικό παράρτημα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, υπέγραψε εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα καταβάλει πρόστιμο 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατομμύρια δολάρια για την διευθέτηση σχετικών αστικών διώξεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η Alcon Pte, τώρα μέλος της Alcon AG, υπέγραψε ξεχωριστό εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα καταβάλει πρόστιμο 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Novartis τα «έσπασε» με την Αlcon τον Απρίλιο του 2019.

Οι διακανονισμοί αυτοί αφορούν στις κατηγορίες ότι και οι δύο μονάδες παραβίασαν τον Νόμο περί Πρακτικών Διαφθοράς στο Εξωτερικό (FCPA), έναν αμερικανικό νόμο κατά της δωροδοκίας.

Οι αρχές δήλωσαν ότι η Novartis Hellas συνωμότησε από το 2012 έως το 2015 για να δωροδοκήσει υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα ώστε να αγοράζουν περισσότερα φάρμακα της, συμπεριλαμβανομένου του Lucentis, το οποίο αντιμετωπίζει μια μορφή απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.

Η Alcon, αντίστοιχα, κατηγορήθηκε ότι από το 2011 έως το 2014 χρησιμοποίησε έναν τρίτο διανομέα για να πληρώνει στα κρυφά υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στο Βιετνάμ με σκοπό να αυξήσει τις πωλήσεις ενδοφθάλμιων φακών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καταρράκτη.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν επίσης τις εταιρείες αυτές ότι παραποίησαν βιβλία και αρχεία για να αποκρύψουν τις δωροδοκίες.

Η Σάνον Τάιμ Κλίγκερ, γενικός σύμβουλος της ομάδας της Novartis, σε μια δήλωση της ανέφερε ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι ικανοποιημένη με τον συμβιβασμό.

Η Novartis τόνισε επίσης ότι ο διακανονισμός αυτός δεν έχει καμία αναφορά ή ισχυρισμό για δωροδοκία Ελλήνων πολιτικών, κάτι που συμφωνεί και με τα δικά της εσωτερικά ευρήματα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ότι και τα δύο πρόστιμα ήταν μειωμένα λόγω της συνεργασίας των Novartis και Alcon με τις αρχές.

ΝΔ: Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Επισημαίνει ακόμη πως «κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο ”μαγαζί” του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση της ΝΔ: «Τι έχουν να πουν τώρα, οι ”μαγαζάτορες” του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη; Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται».

«Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση των αμερικανικών αρχών ισοπεδώνει τη θεωρία περί σκευωρίας

«Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ σε συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για απόφαση-κόλαφο που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis. Αναμένουμε να δούμε πώς θα σχολιάσει τώρα την παραδοχή της ίδιας της Novartis ο κ. Μητσοτάκης. Ίσως έτσι να εξηγείται η απόφαση του να ρίξει τώρα στην αρένα το παρακράτος των παράνομων ηχογραφήσεων, λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση αυτή που του ήταν ήδη γνωστή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Novartis Hellas: H συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα

Σε παραδοχή για αθέμιτες πρακτικές όσον αφορά σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας προέβη η Novartis Hellas προέβη σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ωστόσο πως η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα, κάτι που συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis.

«Για την περαίωση της έρευνας του DOJ, η Novartis Hellas έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης (“Novartis DPA”) για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009. Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis. Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Δημοφιλή