Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για τον φράχτη στον Έβρο - Η ΕΕ διχασμένη για την χρηματοδότηση

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το φράχτη με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά»
.
.
Eurokinissi

Σφοδρή είναι η προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για το φράχτη στον Έβρο με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει σήμερα ότι «η κυβέρνηση θα τον ολοκληρώσει με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά γιατί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούν τα σύνορα, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι είναι «φράχτης στην αδικία».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη υποστήριξε πως ο φράκτης στον Έβρο «δεν είναι δεδομένο μόνο για τους ακρίτες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια χώρα πρέπει να προφυλάσσει τα σύνορα της» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει να εννοηθεί, σε κομματική συνάντηση στην Αγία Παρασκευή ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει την επέκταση του φράκτη

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τα αυτονόητα

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε, έχουμε προσλάβει και ντόπιους συνοριοφύλακες από τον Έβρο, έχουμε ενισχύσει τα μέσα επιτήρησης και το Λιμενικό μας.

Μου κάνει εντύπωση γιατί κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επίσημα να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεν έχουμε πείσει ακόμα την Κομισιόν να κάνει αυτό το βήμα και το θεωρώ αδιανόητο Έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά να πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο».

Έλατε στον Έβρο να δείτε την πραγματική κατάσταση

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο πώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν την δημιουργία του φράχτη στον Έβρο δήλωσε πως υπάρχουν αντιρρήσεις από ορισμένους στην ΕΕ που δεν αντιλαμβάνονται πως είναι να βρίσκεσαι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ίσως έχουν κάποιες πιο δικαιωματικές αναφορές. Να έρθουν στον Έβρο, να δουν την πραγματική κατάσταση και ίσως τότε να αλλάξουν γνώμη».

«Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρηματοδοτεί τέτοια τεχνητά εμπόδια. Δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε ακόμα την Επιτροπή να κάνει αυτό το βήμα. Είμαστε κοντά όμως πιστεύω. Και το θεωρώ αδιανόητο αυτή τη στιγμή να υπάρχει Έλληνας ευρωβουλευτής ο οποίος να ισχυρίζεται το αντίθετο, να ζητά δηλαδή ο φράχτης αυτός να πληρωθεί ουσιαστικά από τον Έλληνα φορολογούμενο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι ακόμα και το Λαϊκό Κόμμα έχει αντιρρήσεις επί του θέματος, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεκαέξι από τις 27 χώρες έχουν πειστεί. Θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έτσι ξεκινάμε στην Ευρώπη, είμαστε μειοψηφία και τελικά γινόμαστε πλειοψηφία. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με το πλαφόν του φυσικού αερίου. Μας πήρε εννέα μήνες να πείσουμε την Ευρώπη να το επιβάλει, όταν όμως επιβλήθηκε, μετά οι τιμές του φυσικού αερίου κατέρρευσαν. Πιστεύω ότι το ίδιο τελικά θα γίνει και με τον φράχτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, θέλω να τονίσω ότι η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις γύρω από το προσφυγικό. Το μόνο το οποίο δεν χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή είναι την κατασκευή αυτού καθαυτού του φράχτη.»

″Θα μπαίνει ο καθένας όπως θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων με κάποιους που εργαλειοποιούν μετανάστες; Αυτό που έγινε στον Έβρο έγινε 18 μήνες μετά και στη Λιθουανία από τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο, σημείωσε ο πρωθυπουργός”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα είπε, πως «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, ακούω πολλές διαφορετικές φωνές. Είμαι όμως σίγουρος ότι δεν θα συνεχίσει τον φράχτη και δεν θα δρομολογήσει την επέκταση»

ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερις παρεμβάσεις για την κοινωνία

Πέρα από το ζήτημα του φράκτη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τέσσερις παρεμβάσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21η Μαΐου με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είναι μια κυβέρνηση που θα φέρει στην κοινωνία δικαιοσύνη, που σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ισχυρό, δίκαιο, αποτελεσματικό κράτος».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς ότι «έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο τοξικότητας και διχασμού» γιατί «θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Δένδιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αναρτήσεις του 2018

Θέση στην κόντρα Μητσοτάκη Τσίπρα για τον φράκτη πήρε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο Twitter, λέγοντας ότι «σε αναρτήσεις που διακινούνται στα social media με την ”ευγενική φροντίδα” του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται επίκληση αναφοράς μου στον φράχτη του Έβρου το 2018».

«Παραβλέπεται όμως σκοπίμως τι έχει μεσολαβήσει με τις υβριδικές απειλές έκτοτε», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Οι αναρτήσεις αυτές παριστάνουν επίσης ότι αγνοούν πως προδήλως οι παράμετροι του ερωτήματος έχουν δραματικά μεταβληθεί».

«Παριστάνουν ακόμη ότι ξεχνούν την επίσκεψή μου στον Έβρο στις 24/6/2020 από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) για το συγκεκριμένο ζήτημα», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

«Ας μη ματαιοπονούν συνεπώς με την κατασκευή ψευδών εντυπώσεων», καταλήγει ο Νίκος Δένδιας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα