Σιγκαπούρη: Αποποινικοποιείται το σεξ μεταξύ ανδρών εν έτει 2022

Μέχρι σήμερα, με βάση τον νόμο, οι παραβάτες μπορούν να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και δύο ετών.
|
via Associated Press

Η Σιγκαπούρη θα αποποινικοποιήσει το σεξ μεταξύ ανδρών, αλλά δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νομικό ορισμό του γάμου ως ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Λι Σιέν Λουνγκ.

Ο ηγέτης της χώρας είπε ότι η κοινωνία της Σιγκαπούρης, ειδικά οι νέοι της, γίνονται όλο και πιο δεκτικοί ως προς τους ομοφυλόφιλους.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό και κάτι που οι περισσότεροι στη Σιγκαπούρη θα αποδεχτούν τώρα», είπε σε ομιλία του, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει το άρθρο 377Α του ποινικού κώδικα, έναν νόμο της αποικιακής εποχής που ποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών.

Ore Huiying via Getty Images

Δεν είναι, ωστόσο, σαφές πότε ακριβώς θα καταργηθεί ο νόμος.

Η Σιγκαπούρη γίνεται η τελευταία χρονικά ασιατική χώρα που πλησιάζει στον τερματισμό των διακρίσεων σε βάρος των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το 2018, το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ακύρωσε επίσης την απαγόρευση για το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων, ενώ η Ταϊλάνδη πρόσφατα έκανε ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση των ενώσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την άρθρο 377Α, οι παραβάτες μπορούν να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και δύο ετών βάσει του νόμου, αλλά επί του παρόντος δεν εφαρμόζεται ενεργά. Δεν υπάρχουν γνωστές καταδίκες για συναινετικό σεξ μεταξύ ενήλικων ανδρών εδώ και δεκαετίες, αλλά ο νόμος δεν περιλαμβάνει το σεξ μεταξύ γυναικών ή άλλων φύλων.

Ομάδες λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλ και queer (ΛΟΑΤΚΙ) έχουν φέρει υποβάλλει πολλές νομικές ενστάσεις, προσπαθώντας να καταργήσουν τον νόμο, αλλά καμία δεν τα κατάφερε.

Τον Φεβρουάριο, το ανώτατο δικαστήριο της Σιγκαπούρης αποφάσισε ότι εφόσον ο νόμος δεν εφαρμόζεται στην πράξη, δεν παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα, όπως υποστήριξαν οι ενάγοντες.

Την ίδια ώρα, πολλοί αντιτίθενται στην κατάργηση του νόμου, ειδικά ορισμένες θρησκευτικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμάνων, των Καθολικών και ορισμένων Προτεσταντών.

Η Σιγκαπούρη είναι μια πολυφυλετική και πολυθρησκευτική κοινωνία 5,5 εκατομμυρίων, εκ των οποίων περίπου το 16% είναι μουσουλμάνοι, με μεγαλύτερες βουδιστικές και χριστιανικές κοινότητες. Εχει έναν κυρίως κινεζικό πληθυσμό με σημαντικές μειονότητες Μαλαισιανών και Ινδών, σύμφωνα με την απογραφή του 2020.

Ο Λι, πάντως, τόνισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της κυβέρνησής του στον παραδοσιακό ορισμό του γάμου.

«Πιστεύουμε ότι ο γάμος πρέπει να είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν μέσα σε τέτοιες οικογένειες, ότι η παραδοσιακή οικογένεια πρέπει να αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο της κοινωνίας», είπε.

Η Σιγκαπούρη «θα προστατεύσει τον ορισμό του γάμου από την συνταγματική και νομική αμφισβήτηση», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό θα μας βοηθήσει να καταργήσουμε το άρθρο 377Α με ελεγχόμενο και προσεκτικά μελετημένο τρόπο».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα