Σοκολάτα: Επιστήμονες βρήκαν γιατί έχει τόσο «απαλή» αίσθηση όταν την τρώμε

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση της σοκολάτας και επικεντρώθηκαν στην υφή και όχι στη γεύση.
Happy woman eating protein bar on a break from sports training.
Happy woman eating protein bar on a break from sports training.
skynesher via Getty Images

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς υποστηρίζουν ότι βρήκαν γιατί η σοκολάτα δεν είναι απλώς τόσο νόστιμη, αλλά έχει επίσης τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρώμε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση της σοκολάτας και επικεντρώθηκαν στην υφή και όχι στη γεύση.

Ο Δρ Σιαβάχ Σολταμαχμάντι που ηγήθηκε της μελέτης υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάστούν τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία. Επίσης ελπίζει ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας «επόμενης γενιάς» πιο υγιεινής σοκολάτας.

Αυτό που ισχυρίζονται είναι πως το πού βρίσκεται το λίπος μέσα στη σοκολάτα, είναι εκείνο που συμβάλλει στη δημιουργία μιας «απαλής» και απολαυστικής εμπειρίας, αναφέρει το BBC.

Όταν η σοκολάτα έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα, απελευθερώνει ένα λιπαρό φιλμ που καλύπτει τη γλώσσα και άλλες επιφάνειες στο στόμα δίνοντάς της αυτή την απαλή γεύση.

Ωστόσο οι επιστήμονες, που εργάστηκαν για τη μελέτη, πιστεύουν ότι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα μέσα σε ένα κομμάτι σοκολάτας δεν παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την αίσθηση όταν τη δοκιμάζουμε.

Η ελπίδα είναι ότι οι κατασκευαστές μπορούν να τροποποιήσουν τη σοκολάτα, μειώνοντας την περιεκτικότητά της σε λιπαρά, ώστε να την κάνουν πιο υγιεινή.

Η Καθηγητής Ανσγουέσα Σακράρ, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Λιντς, δήλωσε: «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να σχεδιάσει τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία. Είτε μια σοκολάτα έχει 5% ή 50% λιπαρά, εξακολουθεί να σχηματίζει σταγονίδια στο στόμα και αυτό μας δίνει την αίσθηση της σοκολάτας».

Σύμφωνα με την ίδια, η συγκεκριμένη γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάστούν τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία.

Η ομάδα του πανεπιστημίου χρησιμοποίησε μια τεχνητή «επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα» για την έρευνά της και ελπίζει ότι ο ίδιος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση άλλων τροφίμων που αλλάζουν υφή καθώς τα τρώμε - όπως το παγωτό, η μαργαρίνη και το τυρί.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα