Σολτς: Μειώθηκε ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, προς το παρόν

Παρά τις βαθιές διαφορές, είναι σημαντικό να συνεχίζεται ο διάλογος με το Κρεμλίνο, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.
Michele Tantussi via Reuters

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο του πολέμου του στην Ουκρανία έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων, είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Ο πόλεμος συνεχίζεται με «αμείωτη βαρβαρότητα» αν και, προς το παρόν, έχει αλλάξει ένα πράγματα, δήλωσε στο Funke σε συνέντευξή του για τον πρώτο του χρόνο στη θέση.

«Η Ρωσία έχει σταματήσει να απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ως αντίδραση στο ότι η διεθνής κοινότητα χάραξε μια κόκκινη γραμμή».

Παρά τις βαθιές διαφορές, είναι σημαντικό να συνεχίζεται ο διάλογος με το Κρεμλίνο, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο Πούτιν είπε την Τετάρτη πως ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξανόταν μα επέμεινε ότι η Ρωσία δεν είχε «τρελαθεί» και ότι βλέπει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως καθαρά αμυντικό μέσο αποτροπής.

Ο Σολτς είπε πως ο Πούτιν έπρεπε να σταματήσει τον πόλεμο μα, μετά, θα ήταν έτοιμος να μιλήσει στη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι αυτό είχε προταθεί και πριν τον πόλεμο.

Υπεραμυνόμενος της υποστήριξης της Γερμανίας προς την Ουκρανία, ο Σολτς είπε πως μετά τις ΗΠΑ η Γερμανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων προμηθειών όπλων.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έναν απευθείας πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Μια τέτοια σύγκρουση θα είχε μόνο χαμένους- σε όλο τον κόσμο» είπε.

Δημοφιλή