Πούτιν: Δεν είμαστε τρελοί, ξέρουμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα, δεν θα απειλούμε απερίσκεπτα

Επίσης είπε ότι δεν θα υπάρξει προς το παρόν δεύτερος γύρος επιστράτευσης.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε πως ο στρατός του θα μπορούσε να πολεμάει για πολύ στην Ουκρανία, μα είπε πως προς το παρόν δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος επιστράτευσης.

Ο Πούτιν έχει μιλήσει λίγες φορές για τη διάρκεια του πολέμου που άρχισε στα τέλη του Φεβρουαρίου, μα ανέφερε σε συνάντηση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση την Τετάρτη πως θα μπορούσε να κρατήσει για καιρό ακόμα. «Μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία» είπε.

Η Ρωσία έχει αναγκαστεί να προβεί σε μια σειρά σημαντικών υποχωρήσεων απέναντι σε ουκρανικές αντεπιθέσεις, που διεξάγονται με όλο και περισσότερα δυτικά όπλα, στα ανατολικά και στα νότια από τον Ιούλιο.

Η Ρωσία άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τον Φεβρουάριο, λέγοντας πως η εμβάθυνση των σχέσεων της Ουκρανίας με τη Δύση συνιστούν απειλή ασφαλείας. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε πως η εισβολή είναι μια ιμπεριαλιστική απόπειρα κατάληψης εδαφών.

Ο Πούτιν, στα σχόλιά του, είπε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξανόταν μα η Ρωσία δεν θα απειλούσε απερίσκεπτα με τη χρήση τους.

«Δεν έχουμε τρελαθεί, ξέρουμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα» είπε ο Πούτιν. «Έχουμε αυτά τα μέσα σε πιο προηγμένη και σύγχρονη μορφή από ό,τι οποιαδήποτε άλλη πυρηνική χώρα...μα δεν πρόκειται να γυρνάμε στον κόσμο κραδαίνοντας αυτό το όπλο σαν ξυράφι».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ότι ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα είχε μειωθεί ως αντίδραση στις διεθνείς πιέσεις.

Περίπου 150.000 από τους 300.000 εφέδρους που κλήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, 77.000 σε μάχιμες μονάδες, είπε ο Πούτιν. Οι υπόλοιποι 150.000 ήταν ακόμα σε κέντρα εκπαίδευσης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, οι συζητήσεις για επιπλέον μέτρα επιστράτευσης απλά δεν έχουν λογική» είπε ο Πούτιν.

Παρά τις πρόσφατες υποχωρήσεις στα πεδία των μαχών, περιλαμβανομένης και της απώλειας της Χερσώνας, ο Πούτιν είπε ότι δεν μετάνιωνε που άρχισε τον πόλεμο. Όπως είπε, η Ρωσία είχε επιτύχει «σημαντικά αποτελέσματα» με την απόκτηση «νέων περιοχών».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή