FBI: Πολυγαμικός ηγέτης θρησκευτικής σέχτας είχε 20 συζύγους, πολλές εξ΄αυτών ανήλικες

Αντρες που επίσης στήριζαν οικονομικά τον Σάμουελ Μπέιτμαν επέτρεψαν στις δικές τους γυναίκες και κόρες να γίνουν σύζυγοι του.
Τρία κορίτσια αγκαλιάζονται πριν απομακρυνθούν από το σπίτι του Σάμιουελ Μπέιτμαν, μετά τη σύλληψή του στο Κολοράντο Σίτι της Αριζόνα, την Τετάρτη, Σεπτέμβρη. 14, 2022.
Τρία κορίτσια αγκαλιάζονται πριν απομακρυνθούν από το σπίτι του Σάμιουελ Μπέιτμαν, μετά τη σύλληψή του στο Κολοράντο Σίτι της Αριζόνα, την Τετάρτη, Σεπτέμβρη. 14, 2022.
via Associated Press

Ο αρχηγός μιας μικρής πολυγαμικής θρησκευτικής σέκτας κοντά στα σύνορα Αριζόνα-Γιούτα των ΗΠΑ είχε τουλάχιστον 20 συζύγους, οι περισσότερες ανήλικες, σύμφωνα με πρόσφατα έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Ο Σάμουελ Μπέιτμαν ήταν πρώην μέλος της φονταμενταλιστικής Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, ή FLDS, μέχρι που αποχώρησε για να δημιουργήσει τη δική του σέκτα. Ελαβε μάλιστα οικονομική στήριξη από άνδρες οπαδούς του που επίσης εγκατέλειψαν τις γυναίκες και τις κόρες τους ώστε να γίνουν σύζυγοι του Μπέιτμαν, σύμφωνα με ένορκη κατάθεση του FBI.

Το έγγραφο που κατατέθηκε την Παρασκευή παρέχει νέα στοιχεία για το τι βρήκαν οι ερευνητές σε μια υπόθεση που πρωτοδημοσιεύτηκε τον Αύγουστο. Συνοδεύει τις κατηγορίες για απαγωγή και παρεμπόδιση δίωξης εναντίον τριών συζύγων του Μπέιτμαν, των Ναόμι Μπίστλαϊν, Ντόνα Μπάρλοου και Ρόουζ Τζόνσον.

Οι δύο πρώτες αναμένονταν να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Φλαγκσταφ την Τετάρτη. Για την Τζόνσον εκρεμμεί η έκδοση της από την πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Οι γυναίκες κατηγορούνται ότι διέφυγαν με οκτώ από τα παιδιά του Μπέιτμαν, τα οποία τέθηκαν υπό κράτηση στην πολιτεία της Αριζόνα νωρίτερα φέτος. Τα παιδιά βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά στο Σποκέιν της Ουάσιγκτον.

O Σάμουελ Μπέιτμαν
O Σάμουελ Μπέιτμαν
via Associated Press

Ο Μπέιτμαν συνελήφθη τον Αύγουστο στην πόλη της Αριζόνα, Φλαγκσταφ. Αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση, αλλά συνελήφθη ξανά και κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης σε μια ομοσπονδιακή έρευνα σχετική με σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.

Τα αρχεία του δικαστηρίου ισχυρίζονται ότι ο 46χρονος Μπέιτμαν εμπλέκεται σε σεξουαλική διακίνηση παιδιών και πολυγαμία, αλλά καμία από τις τρέχουσες κατηγορίες εις βάρους του δεν σχετίζεται με αυτούς τους ισχυρισμούς. Η πολυγαμία είναι παράνομη στην Αριζόνα, αλλά αποποινικοποιήθηκε στη Γιούτα, πολιτεία των Μορμόνων το 2020.

Η ένορκη κατάθεση στο FBI που κατατέθηκε στην υπόθεση των γυναικών επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Μπέιτμαν, ο οποίος αυτοανακηρύχτηκε προφήτης το 2019. Ο Μπέιτμαν ισχυρίστηκε ότι του είπε ο πρώην ηγέτης του FLDS, Ουόρεν Τζεφς να επικαλεστεί το «Πνεύμα του Θεού σε αυτούς τους ανθρώπους». Η ένορκη κατάθεση περιγράφει ρητές σεξουαλικές πράξεις στις οποίες ο Μπέιτμαν και οι οπαδοί του επιδώθηκαν για να εκπληρώσουν «θεϊκά καθήκοντα».

Ο Τζεφς εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή του Τέξας για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που σχετίζεται με γάμους ανηλίκων.

Ο Μπέιτμαν ζούσε στην πόλη του Κολοράντο μέσα σε ένα συνονθύλευμα ευσεβών μελών του πολυγαμικού FLDS, πρώην μελών της εκκλησίας και εκείνων που δεν εφαρμόζουν τις πεποιθήσεις της. Η πολυγαμία αποτελεί κληρονομιά των πρώιμων διδασκαλιών της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, αλλά η επίσημη αυτή εκκλησία εγκατέλειψε την πρακτική το 1890 και πλέον την απαγορεύει αυστηρά.

Ο Μπέιτμαν ταξίδευε συχνά στη Νεμπράσκα όπου ζούσαν μερικοί από τους άλλους οπαδούς του αλλά και στον Καναδά και το Μεξικό για συνέδρια.

Όταν ο Μπέιτμαν συνελήφθη νωρίτερα αυτό το έτος, έδωσε εντολή στους οπαδούς του να αποκτήσουν διαβατήρια και να διαγράψουν μηνύματα που αποστέλλονταν μέσω ενός κρυπτογραφημένου συστήματος, ανέφεραν οι αρχές.

Απαιτούσε από τους οπαδούς του να ομολογήσουν δημόσια για τυχόν άσεμνες πράξεις ή αδιάκριτες σκέψεις τους και μοιραζόταν αυτές τις ομολογίες ευρέως, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του FBI. Ισχυρίστηκε ότι οι τιμωρίες που τους επέβαλε, οι οποίες συμπεριλάμβαναν δημόσιο εξευτελισμό μέχρι σεξουαλική δραστηριότητα, προέρχονταν από τον Κύριο, αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

Κανένα από τα κορίτσια που τέθηκαν υπό κρατική κράτηση στην Αριζόνα δεν έκανε λόγο για σεξουαλική κακοποίηση από τον Μπέιτμαν κατά τη διάρκεια ιατροδικαστικών ανακρίσεων, αν και ένα είπε ότι ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια σεξουαλικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του FBI. Ωστόσο τα κορίτσια έγραφαν συχνά σε περιοδικά που κατασχέθηκαν από το FBI. Σε αυτά, πολλά από τα κορίτσια αναφέρθηκαν σε στενές αλληλεπιδράσεις με τον Μπέιτμαν. Οι αρχές πιστεύουν ότι τα μεγαλύτερα κορίτσια επηρέασαν τα μικρότερα να μην μιλήσουν για τον Μπέιτμαν, είπε το FBI.

Δημοφιλή