Sprite: Ποτέ ξανά σε πράσινο πλαστικό μπουκάλι

Η Coca Cola Co ανακοίνωσε ότι το "πράσινο" αναψυκτικό θα αλλάξει λογότυπο ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει να χρησιμοποιεί μπουκάλια που θα είναι πιο φιλικά για το Περιβάλλον.
Bottles of Sprite are seen at the Safeway store in Wheaton, Maryland February 13, 2015. REUTERS/Gary Cameron (UNITED STATES)
Bottles of Sprite are seen at the Safeway store in Wheaton, Maryland February 13, 2015. REUTERS/Gary Cameron (UNITED STATES)
Gary Cameron via Reuters

Τα μπουκάλια με την υπογραφή “Sprite”, με τα οποία μεγαλώσαμε γνωρίζοντας το αναψυκτικό για να το δοκιμάσουμε στην πορεία σε κοκτέιλ και άλλες δροσιστικές συνταγές, δεν θα είναι πια πράσινα!

Από την 1η Αυγούστου 2022, η Coca-Cola Co. ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το χρώμα του μπουκαλιού, το οποίο χρησιμοποίησε για τα μπουκάλια με το Sprite για περισσότερες από έξι δεκαετίες(!), και αντ′ αυτού θα χρησιμοποιεί διαφανή μπουκάλια.

Η εταιρεία δηλώνει ότι υπάρχει σοβαρός και καλός λόγος: είναι ευκολότερο να επαναχρησιμοποιηθεί το διαφανές πλαστικό σε σύγκριση με το πράσινο πλαστικό στα μπουκάλια. Το πράσινο πλαστικό της Sprite είναι ανακυκλώσιμο, αλλά το πράσινο πλαστικό γενικά έχει το μειονέκτημα ότι μετατρέπεται συχνότερα σε είδη μιας χρήσης, όπως χαλιά και ρούχα.

Οι άνθρωποι της Coca Cola έχουν πει ότι η πράσινη συσκευασία του Sprite είχε σκοπό να γνωστοποιήσει στο κοινό ότι το ποτό έχει μία αναζωογονητική γεύση. Η συσκευασία για το αναψυκτικό με γεύση λεμόνι-λάιμ είναι πράσινη από τότε που κυκλοφόρησε το Sprite στις ΗΠΑ το 1961. Το ποτό έγινε ένα από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Coca-Cola.

Pomona, CA, USA - July 27, 2011: Sprite 2 liter bottle on an isolated background.
Pomona, CA, USA - July 27, 2011: Sprite 2 liter bottle on an isolated background.
manley099 via Getty Images

Και νέο λογότυπο Sprite

Τα κουτιά και οι ετικέτες των συσκευασιών του Sprite θα εξακολουθούν πάντως να είναι πράσινα, είπε η εταιρεία, αλλά το λογότυπο Sprite πρόκειται να αλλάξει.

Άλλα αναψυκτικά της Coca-Cola θα μετακινηθούν επίσης σε διαφανή πλαστικά μπουκάλια τους επόμενους μήνες.

Σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρεται ότι ο καθηγητής χημείας στο Northwestern University, Ομάρ Φάρα, είπε ότι τα νέα μπουκάλια Sprite θα ήταν πιο καλά για το περιβάλλον επειδή είναι ευκολότερο να επαναχρησιμοποιηθεί πλαστικό που δεν είναι χρωματισμένο με βαφές.

«Κάθε φορά που απλοποιούμε αυτό το υλικό που υπάρχει στα πλαστικά αντικείμενα ή στο πλαστικό μπουκάλι γενικά, απλώς ενισχύουμε την πιθανότητα αυτό το μπουκάλι να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί», είπε.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα μπουκάλια νερού Dasani της θα είναι σύντομα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Μόνο το 5% των πλαστικών απορριμμάτων στις ΗΠΑ ανακυκλώνεται, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας. Οι ειδικοί λένε ότι το ποσοστό ανακύκλωσης είναι χαμηλό εν μέρει επειδή υπάρχει μικρή ζήτηση για ανακυκλωμένο πλαστικό, αλλά και επειδή η Κίνα το 2018 σταμάτησε να αγοράζει μεγάλες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

27 Ioυλίου 2022, Ντάκα, Πακιστάν. Παιδιά που εργάζονται στις πρωτόγονες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης μαζεύουν και ξεχωρίζουν πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών. (Photo credit should read Habibur Rahman / Eyepix Group/Future Publishing via Getty Images)
27 Ioυλίου 2022, Ντάκα, Πακιστάν. Παιδιά που εργάζονται στις πρωτόγονες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης μαζεύουν και ξεχωρίζουν πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών. (Photo credit should read Habibur Rahman / Eyepix Group/Future Publishing via Getty Images)
Future Publishing via Getty Images

Greenpeace: Το πρόβλημα δεν είναι το πράσινο χρώμα

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παρακολουθούν τις κινήσεις της βιομηχανίας αναψυκτικών και εμφιάλωσης σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας προβλήματα.

«Λένε ότι το πρόβλημα με τα μπουκάλια Sprite δεν είναι το χρώμα, αλλά το υλικό: δηλαδή το πλαστικό μιας χρήσης», σημειώνει σε δικό του ρεπορτάζ το αμερικανικό National Public Radio.

Η Coca-Cola παράγει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το 2019 στο Ίδρυμα Ellen MacArthur, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης στον κόσμο.

Τα μπουκάλια αναψυκτικών κατασκευάζονται συνήθως από ένα είδος πλαστικού που ονομάζεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή PET. Το PET είναι ελαφρύ, ασφαλές για τρόφιμα και ανακυκλώσιμο, όμως όπως και άλλα πλαστικά, το PET μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί.

«Τα μπουκάλια με ανακυκλωμένο περιεχόμενο θα εξακολουθούν να πετιούνται, να αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή να συλλέγονται», δήλωσε ο Ματ Λίτλτζον της Oceana, μιας οργάνωσης για την προστασία των ωκεανών.

Οι ανησυχίες για το πλαστικό μιας χρήσης έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις προς τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να αυξήσουν τη βιωσιμότητα αποφεύγοντας τη δημιουργία νέου πλαστικού όπου είναι δυνατόν.

πηγές: Wall Street Journal, NPR