Στέφανος Κασσελάκης: "Στις 9 Ιουνίου μπορεί να σοκάρουμε την Ελλάδα - Στόχος μου η ανατροπή"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στη HuffPost για τον πήχη των ευρωεκλογών. Η ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές, το αφήγημα Μητσοτάκη, η σχέση του με τον Θεό και το life-style.
HuffPost Greece / Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

″Σε σχέση με το 2019 εμείς χάσαμε (στις εθνικές εκλογές) 700.000 ψήφους, οι οποίες πήγαν στην αποχή. Και γενικά υπάρχει κόσμος που δεν έχει ψηφίσει εδώ και πολύ καιρό επειδή είναι απογοητευμένος από όλο το πολιτικό σύστημα. Εάν φανεί ότι έχουμε αρχίσει μία διαδικασία επανενεργοποίησης, τότε μιλάμε για ένα τεράστιο εργαλείο, τεράστια δύναμη που θα έχουμε και...αέρα στα πανιά μας!” δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε μία ανοιχτή συνέντευξη - συζήτηση με την HuffPost, τονίζοντας ότι ο βασικός εκλογικός του στόχος είναι να επιστρέψουν στις κάλπες οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κόμματός του, που πρακτικά απομακρύνθηκαν από την πολιτική σταδιακά μετά το 2019.

“Στόχος μου είναι η ανατροπή. Πιστεύω πραγματικά, ότι στις 9 Ιουνίου μπορεί να σοκάρουμε την Ελλάδα. Είναι τελείως πιθανό, εφικτό, είναι στα χέρια μας, είναι στα χέρια του κόσμου. Η κάλπη είναι άδεια.”

- Στέφανος Κασσελάκης

Η ”αριστερή αριστεία” και η ”άδεια κάλπη” στις 9 Ιουνίου

″Η μεγάλη μου πρόθεση ήταν να ανοίξω τις δομές του κόμματος, ώστε να έχει το κόμμα πραγματική γείωση στην κοινωνία. Δεν θεωρώ ότι ήταν καλό για όλους μας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνωρίζαμε ότι θα είχαμε 20% διαφορά από τη ΝΔ. Έπρεπε αυτές τις κοινωνικές μεταβολές να τις βλέπαμε (...) Έφταιξε η πολυφωνία και σύγχυση που επικρατούσε στο κόμμα”, δηλώνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας τα αίτια της τελευταίας εκλογικής ήττας το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα στρέφεται εναντίον της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

″Η ΝΔ εξελέγη και με ψέματα για τα Τέμπη. Για την μονταζιέρα, για το φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία...Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε μία θετική καμπάνια, ένα θετικό μήνυμα, να είχε ανανεωθεί, να είχε βγάλει προοδευτική αριστεία απέναντι στην ψεύτικη αριστεία της ΝΔ και να διαθέτει καθαρό ιδεολογικό στίγμα”, λέει ο Στέφανος Κασσελάκης, και προσπερνά το ποσοστό 17% όπου οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας υψηλότερο στόχο για το κόμμα στις ευρωεκλογές: ”Στόχος μου είναι η ανατροπή. Πιστεύω πραγματικά, ότι στις 9 Ιουνίου μπορεί να σοκάρουμε την Ελλάδα. Είναι τελείως πιθανό, εφικτό, είναι στα χέρια μας, είναι στα χέρια του κόσμου. Η κάλπη είναι άδεια. Αν δούμε σε δύο εβδομάδες στις δημοσκοπήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 20 και η ΝΔ στο 29, ξαφνικά όλοι θα λένε αυτό το πράγμα - μπας και γίνει ανατροπή! Τα τελευταία στοιχεία που βλέπω εγώ στο πεδίο, είναι ένα ρεύμα.”

“Το συμφέρον τους είναι να μην ταράξουν τα νερά. Να είστε σίγουροι ότι αν πετύχει αυτό που κάνω, καταρρέουν πολλές καριέρες στην πολιτική στην Ελλάδα. Πολλά ονόματα που είναι βασισμένα στους μηχανισμούς, στα ρουσφέτια, στη δηθενιά...”

- Στέφανος Κασσελάκης

Όχι στην ”Ευρώπη των push-backs” - Η απάντηση στο ”αφήγημα Μητσοτάκη”

″Το δίλημμα είναι για μία Ευρώπη της προόδου. Δηλαδή, για μία Ευρώπη που δε θα κάνει τα push-backs των προσφύγων και δεν θα τους βάζει μόνιμα σε μία αποθήκη, της βόρειας Ευρώπης στην Ελλάδα. Η προσκόλληση στη λιτότητα που έχει η βόρεια Ευρώπη. Δεν μπορεί να ισχύουν για την Ελλάδα τα ίδια μέτρα και σταθμά για την Ελλάδα και άλλες χώρες, που έχουν εντελώς διαφορετικές αφετηρίες. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που να λογοδοτεί περισσότερο στους πολίτες, όπως με την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Να είναι η Ευρώπη της λιτότητας και του λόμπι στις Βρυξέλλες, ή η Ευρώπη της πράσινης μετάβασης, η κοινωνική Ευρώπη, μία Ευρώπη με στρατιωτική αυτάρκεια;” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης, προδιαγράφοντας μία συγκρουσιακή(;) πορεία με πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού βορρά, που ίσως θυμίζει σε κάποιο βαθμό ανάλογη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα πριν από το 2015 και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση της ΝΔ, δηλώνοντας ότι ”αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι (στην οικονομία) έχει ένα αφήγημα σταθερότητας. Αλλά είναι σταθερότητα χαμηλά. Στην αγοραστική δύναμη της χώρας, η οποία είναι δεύτερη χαμηλότερα από τον πάτο, στους έμμεσους φόρους που είναι δεύτερη ψηλότερα στην Ευρώπη μετά τη Σουηδία, στις ιδιωτικές επενδύσεις που είναι δεύτερη χαμηλότερα στην Ευρώπη, στον πληθωρισμό των τροφίμων που θα είναι αυτό το μήνα ο ψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη, στην πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη.”

Ταυτόχρονα, δίνει την απάντησή του σε όσους θέτουν - και δημόσια - ερωτήματα σχετικά με την επιστροφή του στην Ελλάδα και την άμεση εμπλοκή του στην πολιτική: ”Δεν ισχύουν οι θεωρίες συνωμοσίας, απλά έγιναν καραμπόλες”, απαντάει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους διατυπώνουν αμφιβολίες για το εάν κρύβεται κάτι, ή κάποιος πίσω του. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η εμπλοκή του προέκυψε δημόσια λόγω της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως απόδημο.

“Πιστεύω στον Θεό και προσπαθώ να εφαρμόσω στην ζωή μου καθημερινά τις αξίες του χριστιανισμού...θέλω η Πολιτεία να αντιμετωπίζει ισότιμα οποιαδήποτε θρησκεία και όσους είναι άθεοι. Και δεν θέλω τον μπερδεμένο ρόλο Εκκλησίας - Κράτους, αυτό πρέπει να αλλάξει”

- Στέφανος Κασσελάκης

Το life-style ως διαφάνεια, ο Θεός και ο Παπανώτας

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ. Προσπαθούν να παίξουν με τους όρους του παλιού συστήματος. Ότι πρέπει να είσαι καθώς-πρέπει, ότι πρέπει να μιλάς ξύλινα, ότι δεν μπορείς να παρουσιάζεις το life-style σου. Γιατί; Γιατί αν το παρουσιάζεις δεν θα ξέρεις πως να αρχίσεις από 42 διαμερίσματα. Και από πόθεν έσχες που δεν ξέρουμε ποιό είναι το πόθεν. Πως πληρώνεται μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε χρέη της ΝΔ; Το συμφέρον τους είναι να μην ταράξουν τα νερά. Να είστε σίγουροι ότι αν πετύχει αυτό κάνω, καταρρέουν πολλές καριέρες στην πολιτική στην Ελλάδα. Πολλά ονόματα που είναι βασισμένα στους μηχανισμούς, στα ρουσφέτια, στη δηθενιά...” λέει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε αντιδράσεις και απορίες που προκάλεσε η αποκάλυψη που ο ίδιος έκανε για την βάπτισή του και το σημάδι του σταυρού, που σχολιάστηκε έντονα από πολιτικούς και media, ενώ συμπληρώνει: ”Πιστεύω στον Θεό και προσπαθώ να εφαρμόσω στην ζωή μου καθημερινά τις αξίες του χριστιανισμού. Ταυτόχρονα, σημειώνει, ”θέλω η Πολιτεία να αντιμετωπίζει ισότιμα οποιαδήποτε θρησκεία και όσους είναι άθεοι. Και δεν θέλω τον μπερδεμένο ρόλο Εκκλησίας - Κράτους, αυτό πρέπει να αλλάξει”.

Παρακάτω, επιστρέφοντας στο σκέλος ”πολιτική του Instagram”, ο κύριος Κασσελάκης λέει ότι ”ο Μητσοτάκης έκανε σαχλαμάρες στο Tik Tok μετά τα Τέμπη”. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι ”ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ένα πρώτο βήμα. Ο δικός μας ήταν πιο ολοκληρωμένος, αλλά κάθε βήμα μπροστά είναι αποδεκτό”.

Σε σχέση με την διαγραφή Παπανώτα, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι έλαβε από την πρώτη στιγμή, την απόφαση για την απομάκρυνση από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως βρισκόταν στην Αμερική και ήθελε να επιστρέψει για να συνομιλήσει με τους συνεργάτες του, ώστε να επιβεβαιώσει την ορθότητα της προσωπικής του απόφασης.

Δημοφιλή