Ο (ενδεχόμενος) επόμενος πόλεμος; Πόσο επικίνδυνη είναι πραγματικά η κατάσταση στην Κορέα

H Λάμι Κιμ, καθηγήτρια Σπουδών Ασφαλείας στο Daniel K. Inouye Asia-Pacific Center for Security Studies, μιλά στη HuffPost Greece
via Associated Press

Με τη διεθνή προσοχή να είναι στραμμένη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ και του πολέμου στη Γάζα, και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να είναι στον τρίτο χρόνο της, δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για πιθανές νέες «αναφλέξεις» ανά τον πλανήτη- με τη χερσόνησο της Κορέας να φαίνεται ως ισχυρός υποψήφιος για κάτι τέτοιο.

Τον τελευταίο καιρό δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να επιλέξει να «διαβεί τον Ρουβίκωνα», υποδεικνύοντας κάποιες αλλαγές και εξελίξεις που προκαλούν προβληματισμό. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι πρόσφατο άρθρο από δύο επιφανείς αναλυτές που προκάλεσε αίσθηση, καθώς εκτιμούσαν πως ο Κιμ ετοιμάζεται για πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η HuffPost Greece απευθύνθηκε στη Λάμι Κιμ (PhD), καθηγήτρια Σπουδών Ασφαλείας στο Daniel K. Inouye Asia-Pacific Center for Security Studies (Defense Security Cooperation Agency- US Department of Defense), ειδική σε θέματα βορειοανατολικής Ασίας, εξάπλωσης πυρηνικών κ.α, και συγγραφέα άρθρων και αναλύσεων σχετικά με τη χερσόνησο της Κορέας. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τις αλλαγές που έχουν προκαλέσει ανησυχία, αξιολογεί τους προβληματισμούς περί νέου πολέμου και απαντά όσον αφορά στο ενδεχόμενο μιας «τέλειας καταιγίδας», που θα περιελάμβανε μια βορειοκορεατική επίθεση σε συνδυασμό με μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.

HuffPost Greece: Τι έχει αλλάξει με τη Βόρεια Κορέα που έχει προκαλέσει ανησυχία στους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα- περισσότερο από ό,τι συνήθως;

Λάμι Κιμ: Η Βόρεια Κορέα εξελίσσει τις πυρηνικές και πυραυλικές της τεχνολογίες, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη δύσκολων στον εντοπισμό πυραύλων, περιλαμβανομένων πολυηχητικών οχημάτων ανεμοπορίας (glide vehicles). Η Βόρεια Κορέα επίσης υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα με τα οποία μπορεί να επιτεθεί στον Νότο.

Η επίδραση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα μειώνεται, καθώς η Κίνα και η Ρωσία βοηθούν στις τακτικές αποφυγής αντί για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, με τη δύναμη βέτο της Ρωσίας να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

Η πώληση πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία δεν αυξάνει απλά τα έσοδά της μα επίσης θα μπορούσε να επιτρέψει πρόσβαση σε προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, εν δυνάμει περιλαμβάνοντας μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενεάς, φακών υψηλής τεχνολογίας για κατασκοπευτικούς δορυφόρους και πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Η χώρα έχει επίσης εντείνει την επιθετική της στάση, κατοχυρώνοντας το δικαίωμά της στα πυρηνικά όπλα στη νομοθεσία της. Επίσης, υπέδειξε ξεκάθαρα τη Νότια Κορέα ως κύριο εχθρό της, απομακρυνόμενη από οποιοδήποτε πρόσχημα επιδίωξης ειρηνικής επανένωσης.

via Associated Press

Πιστεύετε πως αυτές οι ανησυχίες είναι βάσιμες ή όχι; Επίσης, μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός πολέμου, πιστεύουν οι Βορειοκορεάτες στα αλήθεια πως θα μπορούσαν να τον κερδίσουν ώστε να το δοκιμάσουν;

Δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό να υπάρξει πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο. Η Βόρεια Κορέα ίσως είναι σε θέση να καταστρέψει τη Νότια Κορέα με τα πυρηνικά της όπλα, μα η επίθεση εναντίον της Νότιας Κορέας θα περιελάμβανε σημαντικά κόστη για τη Βόρεια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιδείξει ακόμα δυνατότητα να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, με ερωτήματα να υφίστανται σχετικά με τις δυνατότητές της στην τεχνολογία οχημάτων επανεισόδου, χωρίς να αναφερόμαστε στη δημιουργία δυνατότητας δεύτερου πλήγματος- τη δυνατότητα να επιβιώσει από μια πυρηνική επίθεση των ΗΠΑ. Οπότε, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν πείθουν πως μια πυρηνική αποτροπή εναντίον των ΗΠΑ έχει εδραιωθεί. Μια επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον του Νότου αναπόφευκτα θα προκαλέσει ζημιά στις αμερικανικές δυνάμεις στην Κορέα, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα να εμπλακούν ΗΠΑ. Αυτό θα οδηγούσε στο τέλος του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, όπως έχει προειδοποιήσει ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να αμφισβητεί την προθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν τη Νότια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης, μα διστάζει πολύ να το δοκιμάσει αυτό. Ακόμα και αν οι ΗΠΑ δεν επέμβουν, τα κόστη του πολέμου θα ήταν και πάλι πολύ ψηλά για τη Βόρεια Κορέα, δεδομένων των σημαντικών συμβατικών δυνατοτήτων της Νότιας Κορέας. Ειδικότερα, η Βόρεια Κορέα ίσως να φοβάται τη στρατηγική της Νότιας Κορέας για εξόντωση της βορειοκορεατικής ηγεσίας (αποκαλείται στρατηγική αποκεφαλισμού) σε περίπτωση μιας βορειοκορεατικής εισβολής στον Νότο.

Πώς θα περιγράφατε την παρούσα ισορροπία στρατιωτικής ισχύος;

Είναι δύσκολο να συγκριθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Ενώ η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυρηνικές δυνατότητες, τις οποίες η Νότια Κορέα δεν έχει, η δεύτερη έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα από άποψης συμβατικής στρατιωτικής ισχύος. Η αξιολόγηση της ισορροπίας ισχύος μεταξύ των πυρηνικών και συμβατικών δυνάμεων παρουσιάζει προκλήσεις. Αυτή η δυναμική συμβάλλει σε μια έλλειψη διαβεβαιώσεων ασφαλείας και για τις δύο χώρες, πιθανώς οδηγώντας σε μια κούρσα εξοπλισμών στην Κορεατική Χερσόνησο. Η Νότια Κορέα σκοπεύει να αντισταθμίσει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας μέσω της ανάπτυξης προηγμένων συμβατικών δυνατοτήτων. Αντίστοιχα, η Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζοντας τη συμβατική στρατιωτική της κατωτερότητα, προσπαθεί επίσης να αναβαθμίσει το οπλοστάσιο συμβατικών όπλων της.

via Associated Press

Πώς έχουν επηρεάσει οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα την κατάσταση στη χερσόνησο; Υπάρχει ρεαλιστικό ενδεχόμενο μιας «τέλειας καταιγίδας» όπου η Βόρεια Κορέα επιτίθεται στον Νότο, σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή, ενώ η Κίνα αποφασίζει ταυτόχρονα να εισβάλει στην Ταϊβάν, εκμεταλλευόμενη την πιθανή «υπερέκταση» της Δύσης λόγω Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής;

Έχω αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον τα γεγονότα στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν σημαντικά τις στρατηγικές αποφάσεις της Βόρειας Κορέας. Ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να φαίνονται απασχολημένες, ο Ινδο-Ειρηνικός παραμένει σημείο στρατηγικής εστίασης, προκαλώντας αμφιβολίες σε κάθε εκτίμηση από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ πως η Ουάσινγκτον θα απέφευγε να επέμβει. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψιν την ανωτερότητα της Νότιας Κορέας στις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις, τα κόστη μιας σύγκρουσης με τον Νότο θα ήταν πιθανότατα απαγορευτικά υψηλά για την Πιονγκγιάνγκ.

Είναι συνετό να προσεγγίζουμε με προσοχή την υπόθεση πως η Βόρεια Κορέα θα συγχρόνιζε μια επίθεση στη Νότια Κορέα με μια κινεζική επίθεση εναντίον της Ταϊβάν. Η συμμαχία μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας δεν είναι όσο ακλόνητη μπορεί να φαίνεται. Η πρόβλεψη οποιασδήποτε συντονισμένης ενέργειας μεταξύ τους είναι πολύπλοκη, καθώς η κάθε χώρα αναμένεται να ενεργήσει με βάση πρωτευόντως το δικό της συμφέρον. Ενώ η Βόρεια Κορέα έχει ιστορικό εμπλοκής σε περιορισμένης κλίμακας προκλήσεις, όπως ο βομβαρδισμός το 2010 νοτιοκορεατικών νησιών και η βύθιση νοτιοκορεατικού πλοίου, δε νομίζω πως υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για την Πιονγκγιάνγκ ώστε να προβεί σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στον Νότο.

Δημοφιλή