Στην υπερβολική αντίδραση σε δημοσίευμα του Bloomberg και σε αβάσιμες φήμες αποδίδουν κυβέρνηση και αναλυτές τη «βουτιά» τραπεζικών μετοχών

Υπερβολική αντίδραση σε δημοσίευμα του Bloomberg και αβάσιμες φήμες η αιτία της «βουτιά» τραπεζικών μετοχών
|
sooc

Υπό στενή παρακολούθηση θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την πορεία των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν και αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναφορικά με την κατάσταση των συστημικών τραπεζών και την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών επιχείρησε το απόγευμα της Τετάρτης να καθησυχάσει αναφορικά με την εικόνα ξεπουλήματος των τραπεζών στο χρηματιστήριο αναφέροντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, χρεώνοντας την έντονη κινητικότητα των τραπεζικών μετοχών στις αγορές οι οποίες υπεραντεδρασαν σε ένα δημοσίευμα του Bloomberg.
Αντίστοιχα πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο καθώς είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες.

Από την πλευρά τους αναλυτές εκτιμούν ότι η έντονη πτωτική πορεία κατά την χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Τετάρτης είναι αποτέλεσμα φημών που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την δυνατότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους για την μείωση των κόκκινων δανείων. Ανησυχίες προκαλούν και φήμες σχετικά με την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, καθώς φαίνεται ότι οι επενδυτικές «κάνουλες» δεν έχουν ανοίξει ακόμα για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα ή κι αν έχουν ανοίξει τα κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν θα είναι με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκιο.

Απαντώντας πάντως σε δημοσιεύματα αναφορικά με την αδυναμία της Τράπεζας Πειραιώς να αντλήσει από τις αγορές απαιτούμενα κεφάλαια, σε ανακοίνωση της η Τράπεζα αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και στοχεύει στην επαύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Τράπεζας. Η έκδοση συναρτάται με τις συνθήκες των διεθνών αγορών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε αυτό το κλίμα κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για τον τραπεζικό τομέα και επιχειρούν να περιορίσουν τις φήμες σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός βέβαια το οποίο δεν συνάδει με την εικόνα χθες στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Παρόλα αυτά τραπεζικά στελέχη σημειώνει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το σχέδιο που αφορά στην μείωση των κόκκινων δανείων χωρίς να υπάρχουν παρεκκλίσεις και με πίστη στους στόχους που έχουν τεθεί από τον μηχανισμό εποπτείας της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές θα πρέπει να σχεδιαστούν και νέα εργαλεία προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των κόκκινων δανείων προκειμένου να μην υπάρξει παρέκκληση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα