ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/10/2018 14:35 EEST | Updated 03/10/2018 20:19 EEST

Γιατί προέκυψε το sell off τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο

Reuters

Εικόνα ξεπουλήματος αποτυπώνεται στο Ελληνικό χρηματιστήριο για τις μετοχές των τραπεζικών ιδρυμάτων εν μέσω φημών και προβληματισμών για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν επίθεση μετά τις 11.20 με μαζικές εντολές πώλησης αρχικά στην Πειραιώς η οποία επηρέασε την κίνηση των μετοχών και των άλλων τριών συστημικών τραπεζών.

Τί υπάρχει πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού δείκτη

Αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι οι ισχυρές πιέσεις τον τραπεζικό κλάδο είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας που υπάρχει για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και το πως θα αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενες εξωγενείς πιέσεις, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και σε πρόσφατες εκθέσεις ξένων οίκων. Εκεί γίνεται συχνή αναφορά και για την διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και για την θωράκιση των συστημικών τραπεζών.

Διάφορες φήμες που ακολουθούν πάντα απότομες κινήσεις στο χρηματιστήριο έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα κίνδυνο από την Ιταλία έστω κι αν οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν ψήγματα αισιοδοξίας για τα επόμενα βήματα. Αρνητική επίδραση έχει και η διατήρηση της απόδοσης του Ελληνικού 10 έτους ομολόγου πάνω από το 4% γεγονός βέβαια που οφείλεται και στην ρευστή κατάσταση στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής ένωσης με αφορμή την Ιταλία αλλά και στα πολλά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο αρκετοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εικόνα ξεπουλήματος σήμερα στις τραπεζικές μετοχές δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές προοπτικές του κλάδου γεγονός που αποτυπώνεται και σε σημερινή έκθεση της Goldman Sachs.